آمفی تئاترها مکانهای جذابی هستند که قرنها به عنوان قطبهای فرهنگی خدمت کردهاند. طراحی متمایز آنها ارتباط منحصربهفردی را بین اجراکنندگان و مخاطبان ایجاد میکند و آنها را برای کنسرتها، نمایشها، سخنرانیها و رویدادهای دیگر ایدهآل میسازد. همچنین، بر اساس ضوابط طراحی آمفی تئاتر، این فضا در دو نوع روباز و بسته، طراحی و اجرا میشود که ضوابط طراحی آمفی تئاتر روباز با بسته متفاوت است. بنابراین، طراحی و ساخت سالن آمفی تئاتر یک کار پیچیده و هیجانانگیز است که بر اساس استاندارد آمفی تئاتر صورت میگیرد. در این کار شما میتوانید خلاقیت خود را گسترش دهید و یک تجربه منحصربهفرد و همه جانبه برای مخاطبان و هنرمندان ایجاد کنید. ترکیبی منحصر به فرد از زیباییشناسی و عملکرد میتواند مخاطبان شما را به یک صحنه جهانی سوق دهد و بازدیدکنندگان را از دور و نزدیک جذب نماید. به همین منظور در این راهنمای رضکو قصد داریم شما را با عناصر و نکات مهم برای طراحی و ساخت سالن آمفی تئاتر آشنا کنیم.
تعیین هدف جهت ساخت سالن آمفی تئاتر
هدف اصلی شما از ساخت سالن آمفی تئاتر بر طراحی آن تاثیر دارد. این را در نظر بگیرید که آیا مخاطبان قرار است از سالن آمفی تئاتر برای اجراهای موسیقی، بازیهای ورزشی، سخنرانیها یا رویدادهای اجتماعی استفاده کنند. ظرفیت مورد نظر شما نیز در مراحل اولیه برنامهریزی و ساخت سالن آمفی تئاتر حیاتی است، زیرا ظرفیت سالن آمفی تئاتر بر تعادل صوتی تأثیر میگذارد.
انتخاب مکان مناسب جهت ساخت سالن آمفی تئاتر
انتخاب مکانی مناسب یکی از مهمترین بخشهای طراحی و ساخت سالن آمفی تئاتر محسوب میشود. بسته به اندازه آمفی تئاتر مورد نظر شما، ممکن است لازم باشد تغییرات قابل توجهی در مکان مورد نظر ایجاد کنید. همچنین عوامل دیگری مانند متراژ مربع موجود، دسترسی، توپوگرافی و محیط طبیعی اطراف را در نظر بگیرید تا یک تصویر کامل به دست آورید.
طراحی ساخت سالن آمفی تئاتر
هنگامی که مکان مورد نظر جهت ساخت سالن آمفی تئاتر را مشخص کردید، میتوانید یک طراحی اولیه ایجاد کنید که منعکسکننده ظرفیت مورد نظر سالن آمفی تئاتر است. اندازه صحنه، شکل کلی، خطوط دید و دکوراسیون سالن آمفی تئاتر را در نظر بگیرید. در طراحی خود را از ایدهها و گزینههای مختلف استفاده کنید، نقاط قوت و ضعف هر پیشنهاد را در نظر بگیرید و فرصتهایی را برای بهبود طراحی و ساخت سالن آمفی تئاتر شناسایی نمایید. برای مثال، براساس طراحی مدرن برای ابعاد آمفی تئاتر 300 نفره باید 405 متر مربع فضا داشته باشید که این میزان برای 150 صندلی به 190 متر مربع و برای 75 صندلی به 125 متر مربع میرسد.
استاندارد چیدمان صندلیها در ساخت سالن آمفی تئاتر
سبک نشستن شما در سالن آمفی تئاتر باید مطابق با طراحی کلی و محیط طبیعی باشد. هنگام ساخت سالن آمفی تئاتر باید به نحوه نشستن مخاطبین مانند نقاط دید، راحتی مخاطب و دسترسی آنها توجه کرد. همچنین به عواملی مانند زیبایی شناختی، مسائل فنی، جانمایی تجهیزات و تاسیسات برقی، سیستمهای روشنایی، کفپوش، دیوارپوش و … نیز باید توجه کرد؛ چرا که این عوامل در طراحی و چیدمان صندلی آمفی تئاتر بسیار موثر هستند.
چیدمان صندلیها باید به گونهای باشد که مخاطب بتواند به راحتی به صحنه تسلط و دید کاملی داشته باشد. نحوه چیدن صندلیها در سالن آمفی تئاتر در چند مدل گسترده، گود، قارهای و ساده یا ردیفی جود دارد. علاوه بر این باید در نظر بگیرید که صندلیهای چند طبقه یا تراسهای مسطح راحتی، دید یا آکوستیک مخاطب را نه تنها به خطر نمیاندازد، بلکه بهینه نیز میکند. در ادامه به عنوان مثال به چند مورد از این نوع چیدمانهای صندلی اشاره میکنیم.
چیدمان صندلی با چندین راهرو
در این نوع چیدمان برای هر ردیف 14 تا 16 صندلی آمفی تئاتر در نظر گرفته میشود که در هر دو انتهای ردیفها دسترسی به راهرو وجود دارد. در حالی که اگر دسترسی به راهرو فقط از یک انتهای ردیف امکانپذیر باشد تعداد صندلیها به 7 تا 8 عدد خواهد رسید.
چیدمان قاره ای
یکی دیگر از چیدمانهای رایج، آرایش قارهای با راهروهایی در امتداد قسمت بیرونی محل نشستن است. این ترتیب دیگر به طور گسترده مورد استفاده قرار نمیگیرد زیرا مخاطبین دسترسی سریعتر به یک راهرو را ترجیح میدهند. با این حال هنوز هم هر از گاهی، به ویژه در مکانهای اجرای بزرگ، دیده میشود. در چیدمان قارهای در یک ردیف نباید بیش از 49 صندلی وجود داشته باشد.
طراحی صحنه در ساخت سالن آمفی تئاتر
در ساخت سالن آمفی تئاتر، صحنهای که طراحی میکنید به نوع اجرا و حجم مخاطبین بستگی دارد. اتفاقات روی صحنه باید برای هر یک از مخاطبین در جایگاه خود قابل مشاهده باشد. فراتر از آن، هنگام طراحی صحنه و تجهیز سالن همایش ملزومات اجراکننده مانند انبار، اتاق رختکن و فضایی برای وسایل را در نظر بگیرید. صحنه شما همچنین باید از ریگ نورپردازی، تجهیزات صوتی و مناطق پشت صحنه پشتیبانی کند. اگر در حال طراحی یک آمفی تئاتر بزرگ هستید، ممکن است از عناصر بصری مانند صفحه نمایشهای بزرگ استفاده نمایید تا مخاطبین خود را در تجربه نمایش غوطهور کنید.
الویت قرار دادن آکوستیک در ساخت سالن آمفی تئاتر
آکوستیک در هنگام ساخت آمفی تئاتر بسیار مهم است – طراحی انتخابی شما میتواند تجربه مخاطب را به یک خاطره تبدیل کرده یا آن را خراب کند. آکوستیک ایدهآل شما نیز به اندازه و هدف از ساخت سالن آمفی تئاتر شما بستگی دارد. مشاوره با مهندسان آکوستیک برای ارتقای کیفیت صدای عالی و حذف تداخل خارجی ضروری است. آنها میتوانند به شما در مورد ترکیب ویژگیهای طراحی اضافی مانند دیفیوزرها، پنل آکوستیک و جاذبها جهت افزایش وضوح صدا و کاهش صدای مخاطب راهکارهای خوبی داشته باشند.
ادغام محوطه سازی و زیبایی شناسی در ساخت سالن آمفی تئاتر
یک آمفی تئاتر باید زیبا و همچنین کاربردی باشد. جزئیات نورپردازی را در ساخت سالن آمفی تئاتر اضافه کنید تا جذابیت بصری و ادغام آن با محیط اطراف را افزایش دهید. علاوه بر نورپردازی، مسیرها، محوطهسازی و جزئیات معماری را برای تکمیل و ارتقای طرح سالن آمفی تئاتر در نظر بگیرید.
در نظر گرفتن زیرساخت های لازم
خارج از خود آمفی تئاتر، عاقلانه است که زیرساختهای مرتبط را از ابتدا در ساخت سالن آمفی تئاتر نظر بگیرید. عناصری مانند ورودیها، سرویسهای بهداشتی، خروجیهای اضطراری، جایگاههای امتیازی و پارکینگها را به طراحی خود اضافه کنید. مطمئن شوید که مقررات ایمنی و استانداردهای دسترسی در طراحی و ساخت سالن آمفی تئاتر به درستی اجرا میشود و طراحی سالن خود را با این موارد مطابقت دهید.
سخن پایانی
طراحی و ساخت سالن آمفی تئاتر یک تلاش چند وجهی میباشد که نیازمند بررسی دقیق عوامل مختلف است. با اولویت دادن به تجربه مخاطب، آکوستیک، عملکرد و زیباییشناسی، معماران میتوانند سالنهای جذابی را ایجاد کنند که یک مرکز فرهنگی پر جنبوجوش را در آن رشد دهند. فراتر از ملاحظات عملی، یک آمفی تئاتر با طراحی و تجهیز خوب به چیزی بیش از یک فضای اجرا تبدیل میشود. ساخت سالن آمفی تئاتر به نقطه عطفی تبدیل میشود که زندگی کسانی را که از آن استفاده میکنند، غنی خواهد کرد و به عنوان یک گواهی ماندگار جهت خلاقیت و نبوغ انسان عمل مینماید. بنابراین، با توجه به اهمیت و تاثیرگذاری سالن آمفیتئاتر، لازم است که با دقت و آگاهی هر گامی که در راه ساخت و طراحی آن لازم است، برداشته شود. به این ترتیب، میتوان از تماشاگران به بهترین شکل ممکن استقبال کرد و از هنر و زیبایی به بهترین شکل ممکن برای ارتقای جامعه و فرهنگ آن استفاده نمود.