خواص سرکه بسیار زیاد است و اگر درست مصرف شود میتواند برای سلامتی بسیار مفید باشد.در این مطلب از پارس مگ ما قصد داریم شما را با خواص سرکه بیشتر آشنا کنیم.
یکی از اجزای غذا، سرکه است که کالری کمی دارد برای افرادی که در رژیم غذایی خاصی به سر میبردند و اجازه مصرف کالری به مقدار زیاد را ندارند، عالی است.
غذاهای طبخ شده با سرکه منجر به افزایش وزن نمیشوند، اضافه کردن سرکه به مواد غذایی باعث ایجاد احساس سیری بعد از غذا میشود و در طولانی مدت جذب کالریها را کاهش میدهد. سرکه همراه با رژیم غذایی مناسب و فعالیت بدنی باعث میشود که در ماه ۵۰۰ گرم وزن کم کنید، برای لاغر شدن میتوانید روزی سه مرتبه یک قاشق چای خوری سرکه را با یک لیوان آب مخلوط کرده و میل کنید.
انواع سرکه
سرکه بر اساس نوع ماده خام اولیه اقسام مختلفی دارد که از جمله متداولترین انواع آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرکه سیب
- سرکه انگور
- سرکه انواع توت
- سرکه برنج
- سرکه انواع غلات
- سرکه مالت
- سرکه عسل و …
ترکیبات انواع سرکه
- سرکه انگور: از تخمیر انگور به دست میآید.
- سرکه سفید: سرکه سفید، مایعی شفاف و ترش مزه، الکل تخمیر شدهای است که به اسید استیک تبدیل شده و با آب مخلوط شده است.
- سرکه بالزامیک: از انگور تخمیر شده (انگور کامل فشرده) تهیه شده است. این سرکه قهوهای تیره غلیظ ممکن است در مقایسه با سرکههای دیگر کمی شیرینتر و ملایمتر باشد و میتوان از آن در سسهای سالاد استفاده کرد.
- سرکه برنج: از برنج تخمیر شده تهیه میشود. از این نوع سرکه برای غذاهای با طعمهای آسیایی مانند سوشی، ترشی سبزیجات و سرخ کردنی استفاده میشود.
- سرکه سیب: از سیبهای له شده تهیه میشود. اسیدیته کمتری نسبت به انواع دیگر سرکه دارد و در انواع سالادها و با اهداف درمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
- سرکه مالت: از ماءالشعیر تخمیر شده تهیه میشود، دارای طعم اسیدی قوی است که برای سس به کار برده میشود.
ترکیبات سرکه طبیعی
سرکه طبیعی به طور طبیعی سرشار از ویتامین های A، B1 و مواد معدنی و عناصر کمیابی از جمله منیزیوم، فلوئور، اسیدهای ارگانیک ناشی از فرایند تخمیر و پکتین است. پکتین موجب کنترل قند خون و کلسترول میشود.
در پارس مگ بخوانید : درمان خانگی کلسترول بالا و راهکارهای پیشگیری از ابتلا به چربی خون
آیا خواص سرکه های طبیعی با هم یکسان است ؟
ذکر این نکته ضروری است که خواصی که در این مطلب برای سرکه ذکر میشود، مربوط به “سرکه طبیعی” است و نه سرکههای صنعتی که به وفور در بازار کشورمان به فروش میرسند !
سرکههای بدست آمده از منابع مختلف دارای خصوصیات فیزیکی و شیمیایی متفاوتی هستند همچنین عوامل مختلفی از جمله درجه حرارت تخمیر، سویههای مخمر، غلظت قند و اکسیژن و روش تخمیر بر سرعت تولید و کیفیت نهایی سرکه اثر میگذارد.
سرکهها بر اساس اینکه از چه ماده اولیهای تهیه شوند قدرت و اثرات متفاوتی نیز دارند. بر اساس نتایج بدست آمده از این تحقیق بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی در سرکه عناب و کمترین فعالیت آنتیاکسیدانی در سرکه سیب تجاری مشاهده شده است.
کمترین و بیشترین ترکیبات فنلی نیز مربوط به این دو سرکه بوده است. تنوع سرکهها کاربردهای گسترده ای در مواد غذایی ایجاد میکند؛ با توجه به اینکه امروزه مصرف ترکیبات طبیعی ضداکسایشی به علت اثرات مفید و سلامتی بخش آنها در درمان و پیشگیری از بیماریها رو به افزایش است؛
سرکه طبیعی میتواند بهعنوان یک محصول دارای ترکیبات ضد اکسایشی مورد استفاده قرار گیرد. سرکه عناب نیز با توجه به خواص دارویی منحصر به فرد میوه عناب میتواند جایگاه ویژهای برای درمان بیماری های مختلف با کمترین عوارض را داشته باشد.
سرکه معمولی افزون بر داشتن آنتی بیوتیکهای طبیعی، پس از تخمیر دارای اسید آمینههای بیولوژیک میشود، در صورتی که در سرکه مصنوعی این ماده مهم وجود ندارد. دو نوع متداول سرکه، سرکه سیب و انگور هستند که در این مطلب به خواص و ویژگیهای آنها میپردازیم.
خواص سرکه و فواید آن
کم بودن کالری از خواص سرکه
خواص سرکه عالی برای کاهش وزن
تاثیر مثبت سرکه انگور بر روی واکنش انسولین
خواص سرکه برای کمک به کنترل اشتها
خواص سرکه عالی برای دیابت نوع دو
خواص سرکه برای بهبود متابولیسم کبد
سرکه انگور سرشار از آنتی اکسیدان
سرکه انگور عالی برای قلب
خواص سرکه برای مقابله با التهاب
خواص سرکه برای جلوگیری از رشد سلول های سرطانی
خواص سرکه در مقابله با اختلالات متابولیسمی
سرکه انگور راه حلی برای لخته خون
سرکه انگور برای کاهش ریسک حملات قلبی
خواص سرکه برای جلوگیری از سکته
خواص سرکه برای افزایش کلسترول خوب
سرکه انگور برای جلوگیری از تشکیل رسوب
سرکه انگور برای افزایش تولید گلبول های قرمز خون
سرکه انگور برای مقابله با آنمی
سرکه انگور حاوی عوامل ضد باکتری
سرکه انگور برای تسکین گلو درد
سرکه انگور برای مقابله با گوش درد
سرکه انگور برای مقابله با پوکی استخوان
سرکه انگور برای درمان اختلالات خفیف پوستی
راه حل طبیعی برای آفتاب سوختگی
سرکه برای درمان خانگی خارش پوست
خواص ضد پیری سرکه
مواد مغذی کوچک کم
سرکه جایگزین سالم برای چربی ها و سدیم
استفاده از سرکه انگور
سرکه انگور برای داشتن گوارش سالم
سرکه انگور برطرف کننده مشکلات گوارشی
سرکه انگور برای محافظت در مقابل رادیکال های آزاد
سرکه انگور برای مقابله با سندرم متابولیک
سرکه انگور عالی برای دیابت نوع دو
دیابت نوع دو از انواع دیابتی است که اکثر افراد دارای اضافه وزن با آن دست و پنجه نرم میکنند. چربیهای بدن مانع عملکرد خوب انسولین جهت کنترل قند خون میشود. سرکه میتواند به کاهش وزن و به طور همزمان واکنش پذیری انسولین را بهبود دهد.
آسیب های سرکه
خواص سرکه برای مو
خواص سرکه سفید
سرکه سفید برای کاهش فشار خون و درمان عفونتها
سرکه سفید به طور معمول از سیب و ذرت به دست میآید، در گذشته از این نوع سرکه برای درمان عفونت و زخمها به کار برده میشد و کمی بعد هم اطباء به خواص خوراکی آن هم پی بردند و تا امروز هم مصرف آن ادامه دارد.
قرقره مخلوط سرکه با آب گرم برای گلودرد مفید است، پس از شامپو کردن موها، با کمی سرکه موها را آبکشی کنید تا مو هایی نرم داشته باشید، وان حمام را از آب گرم پر کنید و کمی سرکه به آن اضافه کنید، چند دقیقه در آن دراز بکشید این کار باعث میشود خشکی پوست از بین برود و پوستی نرم داشته باشید، یک قاشق چای خوری سرکه سیب سکسکه را از بین میبرد.
صبح کمی سرکه سیب قرقره کنید سپس با مسواک دندانها را مسواک بزنید، لکههای دندان را از بین میبرد و باعث سفیدی دندانها میشود، یک جرعه آب سرکه سیب به دلیل خاصیت آنتی بیوتیکی آن باکتریهای معده را از بین میبرد، یک قاشق چای خوری سرکه سیب دریک لیوان آب مخلوط کنید و بنوشید گرفتگی بینی از بین میرود. سرکه سیب پوست را روشن میکند و لکههای صورت را از بین میبرد.
شب قبل از خواب صورت خود را با آب بشویید و با پنبه آغشته به سرکه صورت خود را پاک کنید و بخوابید. در لگن آب گرم کمی سرکه بریزید و پاهای خود را در آن گذاشته و ماساژ دهید تا خستگی پاها از بین برود. سرکه سفید یا سرکه سیب برای آرتروز، رفع سنگ صفرا و پیشگیری از خون ریزی مفید است. از سرکه سیب میتوانید برای درمان خارش پوست سر، شوره و خشکی مو استفاده کنید.
سرکه سیب ترکهای پاشنه پا را از بین میبرد، سرکه سیب فشار خون بالا را کاهش میدهد، عفونتهای ادراری را از بین میبرد، برای تصلب شرائین مفید است، برای درمان مسمومیت غذایی و ناراحتیهای گوارشی مفید است، پتاسیم بدن را تنظیم میکند، ضد باکتری و ضد قارچ است، باعث ارتقا عمل سیستم ایمنی بدن میشود و خاصیت آنتی بیوتیکی و ضد عفونی کننده دارد.
آشنایی با شش خواص سرکه سیب
خواص سرکه سیب بسیار است مانند کاهش وزن و کاهش سطح قند خون، بهبود علائم انواع دیابتها نیز مورد تأیید تحقیقات علمی قرار گرفتهاند، شش فایدهی درمانی سرکه سیب، عبارتند از:
۱. سرکه سیب سرشار از اسید استیک است که تأثیرات بیولوژیکی مهمی دارد
سرکه، حاصل فرایندی دو مرحلهای است که شباهت بسیاری با نحوهی تهیهی الکل دارد. سیب لهیده در اولین مرحله با مخمر ترکیب میشود تا قندهای آن تخمیر شده و به الکل تبدیل شوند. در مرحلهی دوم، باکتریهایی به این مادهی الکلی افزوده میشوند که الکل سرکه را تخمیر کرده و به اسید استیک تبدیل میکنند که ترکیب اصلی فعال و مؤثر در سرکه است.
سرکه سیب طبیعی و تصفیه نشده حاوی مادر سرکه (مادهای لزج که شامل باکتریهای تولید کنندهی استیک و مقداری سلولز است) رشتههای پروتئینها، آنزیمها و باکتریهای سودمندی است که باعث میشوند سرکه را به صورت تیره و لرتدار ببینید.
بعضی افراد اعتقاد دارند که اتفاقاً همین مادر سرکه است که خواص درمانی متعددی دارد، اما هنوز تحقیقات علمی این موضوع را تأیید نکردهاند. یک قاشق چایخوری سرکه سیب تنها دارای ۳ کالری است که خیلی کم است. البته ویتامینها و املاح معدنی چندانی در این ماده وجود ندارند، ولی سرکه سیب حاوی مقدار اندکی پتاسیم هم است. سرکه سیب باکیفیت همچنین اسید آمینهها و آنتیاکسیدانهایی هم در خود دارد.
۲. سرکه سیب بسیاری از باکتریها را از بین میبرد
سرکه میتواند عوامل بیماریزا، از جمله باکتریها را از بین ببرد. سرکه از قدیمالایام به صورت سنتی برای پاکسازی و ضدعفونی کردن، درمان قارچهای ناخن، شپش، زگیل و عفونتهای گوش مورد استفاده قرار میگرفته است، هرچند که بسیاری از این کاربردها در حال حاضر مورد تأیید تحقیقات علمی قرار نگرفتهاند. بقراط، پدرِ پزشکیِ نوین در دو هزار سال پیش از سرکه برای ضدعفونی زخمها بهره میگرفت.
از سرکه همچنین به عنوان نگهدارندهی مواد غذایی هم استفاده میشده است و تحقیقات علمی هم نشان میدهند که سرکه مانع از رشد باکتریهایی مانند E.coli در مواد غذایی میشود و از فساد آنها نیز جلوگیری میکند.
اگر به دنبال روشی طبیعی برای حفظ مواد غذایی خود هستید، پس سرکه سیب میتواند فوقالعاده سودمند باشد. همچنین گزارشها حاکی از این است که با استعمال سرکه سیبِ رقیق روی پوست خود میتوانید جوش صورت را درمان کنید، ولی هنوز هیچ تحقیقات علمی این خاصیت سرکه را تأیید نکرده است.
خلاصه اینکه مادهی اصلی سرکه، یعنی استیک اسید میتواند باکتریها را از بین ببرد و مانع از رشد و تکثیر آنها در سطح مضر و خطرناک شود. در طول تاریخ از سرکه به عنوان ضدعفونیکننده و همچنین نگهدارندهی مواد غذایی استفاده میشده است.
۳. سرکه سیب سطح قند خون را کاهش میدهد و با دیابت مبارزه میکند
تاکنون موفقیتآمیزترین کاربرد سرکه در کمک به بیماران مبتلا به دیابت تیپ ۱ و ۲ شناخته شده است. دیابت تیپ ۲ خود را با افزایش میزان قند خون، یا به صورت مقاومت در برابر انسولین یا ناتوانی در تولید انسولین، نشان میدهد.
با این حال حتی افرادی که به دیابت هم مبتلا نیستند نیز از مشکلات و عوارض ناشی از افزایش قند خون مصون نخواهند بود و افزایش قند خون هم یکی از دلایل اصلی پیری و بیماریهای مزمن دیگر شناخته میشود. به همین خاطر، حفظ تعادل قند خون برای همهی انسانها بسیار سودمند و ضامن سلامتی آنهاست.
وثرترین و سالمترین روش در حفظ تعادل قند خون، اجتناب از مصرف کربوهیدرات و قند است، اما خواص سرکه سیب در کاهش قند خون ثابت شده است. خواص متعدد سرکه در بهبود عملکرد انسولین و میزان قند خون اثبات شده است
۴. سرکه با ایجاد احساس سیری به کاهش وزن کمک میکند
با توجه به اینکه سرکه سطح قند خون و انسولین را کاهش میدهد، پس میتوان انتظار داشت که در کاهش وزن نیز سودمند باشد. برخی تحقیقات نشان میدهند که سرکه احساس سیری را افزایش میدهد و به همین خاطر، به شما کمک میکند تا کالری کمتری مصرف کنید و عملاً میتواند موجب کاهش وزنتان بشود.
سرکه در کنار غذاهای مملو از کربوهیدرات میتواند احساس سیری را در شما افزایش بدهد و به شما کمک کند که ۲۰۰ تا ۲۷۵ کالری کمتر در طول روز جذب بدنتان کنید. کاهش جذب کربوهیدرات به معنی کاهش وزن در طول زمان است. تحقیقات در افراد خیلی چاق نشان میدهد که مصرف روزانه سرکه به کاهش چربی شکم و دور کمر، کاهش تری گلیسیرید خون و همچنین کاهش وزن منجر میشود.
۵. سرکه سیب موجب کاهش کلسترول، در نتیجه کاهش خطر ابتلاء به امراض قلبی میشود
بیماریهای قلبی و عروقی (امراض قلبی و سکته) امروزه بزرگترین عامل مرگ و میر انسان در تمام دنیاست. چند عامل بیولوژیکی قابل اندازهگیری در ارتباط با کاهش یا افزایش خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی و عروقی شناخته شدهاند که البته تحقیقات نشان داده است بعضی از این عواملِ خطرآفرین با مصرف سرکه بهبود یافتهاند، ولی همهی این تحقیقات صرفاً روی موشها صورت گرفته است.
۶. سرکه سیب ممکن است در مقابله با سرطان مؤثر باشد
احتمال تأثیرگذاری سرکه سیب در جلوگیری از سرطان وجود دارد، ولی بر اساس تحقیقات کنونی هنوز زمان آن فرا نرسیده است که با اطمینان توصیههایی علمی در مورد تأثیرات مثبت و خواص سرکه سیب در جلوگیری از سرطان ارائه کنیم.