تشخیص مرغ سالم از مرغ فاسد و خراب با چند روش ساده قابل انجام است اما باید به نکاتی هم توجه کرد که ما در ادامه این مطلب از پارس مگ این روش ها و نکات را به شما آموزش میدهیم.
در فرهنگ غذایی ایرانی ها انواع و اقسام کباب ها وجود دارد که در این بین جوجه کباب به دلیل آماده سازی آسان و خوش خوراک بودن به غذای روزانه و فوری عده بسیاری از مردم تبدیل شده است . اما گاهی درباره سلامت گوشت مرغ شایعاتی به گوش می رسد که لذت خوردن این گوشت لذیذ را کم می کنند. بنابراین این سوال برای افراد علاقمند به مصرف گوشت مرغ مطرح می شود که چگونه می شود گوشت سالم و ناسالم را از روی ظاهرشان تمییز دهیم و از کجا بفهمیم مرغ فاسد شده است ؟ در این بخش به شما کمک می کنیم که بتوانید مرغ سالم را از نوع فاسد آن تشخیص دهید.
همچنین در پارس مگ بخوانید : تشخیص تخم مرغ سالم و خراب با بهترین روش ها
روشهای تشخیص گوشت مرغ سالم از فاسد
در میان انواع گوشت قرمز و سفید گوشت مرغ معمولا بین ایرانیها طرفدار بیشتری نسبت به گوشت قرمز دارد. حتی از آن جایی که برخی افراد با بوی گوشت و طعم و بافت آن رابطه خوبی ندارند، مرغ را جایگزین گوشت قرمز میکنند. البته قیمت گوشت مرغ نسبت به گوشت قرمز مناسبتر هم هست. اما برای خرید مرغ سالم باید به چه نکاتی دقت کرد ؟برای تشخیص مرغ سالم
بوی طبیعی و تازه گوشت مرغ برای تشخیص مرغ سالم
مرغ سالم، بوی طبیعی دارد و اگر فاسد باشد بویی مشابه بوی گوگرد میدهد. این بوی نامطبوع به خاطر اشباع و اجتماع باکتریهای خطرناک روی پوست یا داخل بافت گوشت مرغ بوده و ممکن است به دلیل نگه داشتن مرغ در دمای بالا و نامناسب رخ داده باشد. یک دلیل دیگر هم بستهبندی نادرست و ضعیف مرغ است.
بیشترین قسمتهایی که در مرغ فاسد ممکن است بوی بد بدهد، قسمتهای زیر شکم و بالها است. در صورتی که متوجه شدید که این بخشها بوی گندیده یا تعفن میدهند، از خرید آنها خودداری کنید. حتما از مکانهای معتبر مرغ را خریداری کنید چون مرغ فاسد باعث ایجاد مسمومیت میشود.
البته طعم و بوی ناخوشایند برخی از مرغهای بستهبندی شده یا مرغهایی که بهصورت درسته داخل بستههای نایلونی عرضه میشوند، نشانه فاسد بودن آنها نیست. این بو ممکن است به این خاطر باشد که مرغ در طول دوره پرورش، دارو و برخی مواد مثل پودر ماهی مصرف کرده باشد. اما به هر حال مرغی که بوی ترشیدگی و آمونیاک دارد، فاسد است.
تاریخ انقضای گوشت مرغ
پیش از هر چیز این نکته را در نظر داشته باشید که بهتر است از گوشتهای مرغ بسته بندی شده استفاده کنید تا خیالتان بابت تازه بودن آنها راحتتر باشد. روی بستهبندی این گوشتها، تاریخ انقضا درج شده است. اگر ۷۲ ساعت از زمان ذبح مرغ گذشته بود، از خرید آن صرف نظر کنید.
لزج و لیز بودن پوست مرغ برای تشخیص مرغ سالم
یکی از مواردی که احتمالا با آن مواجه شدهاید، بافت لزج و لیز روی سطح پوست مرغ است. این موضوع به خاطر رشد باکتریها در لایه بیرونی مرغ باشد که باعث میشود سطح مرغ حالت لیز و لزج پیدا کند. همچنین این موضوع نشاندهنده در هم شکستن بافت و پروتئینهای موجود در مرغ است. پوست مرغ تازه بستهبندی شده یا مرغی که به صورت فلهای خریداری میکنید، باید یکدست، مرطوب، صاف، بدون تورم، شفاف و بدون خون مردگی باشد.
روی پوست مرغ نباید نشانهای از چروکیدگی وجود داشته باشد و باید سالم و بدون پارگی باشد. البته این موضوع را در نظر داشته باشید که وجود لکههای سفید رنگ روی پوست و عضلات مرغ، به علت انجماد آب زیر پوست و عضلات است. بنابراین مصرف چنین مرغی بدون مشکل است.
رنگ گوشت مرغ
یکی دیگر از علائم مرغ فاسد علاوه بر بوی نامطبوع، تیره بودن یا رنگ پریدگی در گوشت مرغ است. از نشانههای مرغ سالم، رنگ صورتی در قسمتهای ران و سفتی و برجسته بودن سینه مرغ است. اگر در بخش عضلات یا سینه مرغ، آثاری از تحلیل گوشت وجود داشت، نشانه فاسد بودن مرغ یا ابتلای آن به بیماریهای عفونی یا انگلی است.
رنگ تیره گوشت مرغ میتواند به دلیل نگهداری در دمای نامناسب باشد و در صورتیکه از رنگ تیره به سبز تغییر کند، به هیچ عنوان آن را مصرف نکنید. چنین گوشتی فاسد شده و حاوی باکتریهای بسیار مضر و در برخی موارد کشنده است. اگر رنگ مرغ تیرهتر از خاکستری معمول بود حتما آن را دور بیندازید.
با مرغ های دارای خون مردگی چه کنیم ؟
در زمان خرید به قسمت سینه و ران مرغ نگاه کنید. بهتر است مرغی که میخرید، عاری از هر گونه خونمردگی یا کبودی باشد. مرغهایی را که در برخی قسمتها، رنگ زرد یا سبز دارند، نخرید. این رنگها نشان میدهند که مرغ دچار بیماری است یا گوشت آن کهنه شده است. گوشت مرغ باید سفید مایل به صورتی باشد.
معمولا خون مردگیها در قسمت ران مرغ مشاهده میشوند. این خون مردگیها بیشتر اوقات به خاطر ضربه خوردن بعد از کشتار به وجود میآیند. اما احتمال وجود نوعی آلودگی را هم نمیتوان دستکم گرفت. برای اطمینان بیشتر از سلامت، بهتر است بخش خون مرده شده را با چاقو برش بزنید و دور بریزید. در ضمن نگران غیرقابل مصرف بودن کل مرغ در صورت وجود خونمردگی در بخشی از تکههای آن نباشید.
لکههای روی گوشت مرغ
در هنگام خرید مرغ منجمد، به این موضوع توجه کنید که مرغ منجمد سالم نباید لکههایی با رنگ سفید گچی تا خاکستری داشته باشد. «سوختگی فریزری» در مرغ به شکل لکههای سفید یا علائمی نشان داده میشود که چربی نیستند. علاوه بر این، چنین لکههایی نسبت به پوست اطراف، زبرتر و برجستهتر هستند. البته مصرف مرغ در چنین حالتی خطری برای سلامتی ندارد اما بر طعم مرغ، تاثیر منفی میگذارد. در کنار این موارد، مرغ منجمد باید عاری از لکههای رنگی به دلیل رشد قارچ باشد.
وجود پوشش پوست روی مرغ
وقتی مرغ کامل (گرم یا منجمد) میخرید، فارغ از این که پوست آن را مصرف میکنید یا نه، باید دقت کنید که پوست مرغ روی همه بخش های مرغ به طور کامل کشیده شده باشد. البته حتی اگر پوست مرغ آلوده نباشد بهتر است از خوردن آن خودداری کنید. چون در آن چربیهای اشباع زیادی وجود دارد و محل جمع شدن آلودگیهاست.
برای تشخیص مرغ سالم به وزن مرغ دقت کنید
یک روش تشخیص مرغ سالم توجه به وزن آن است. مرغی را بخرید که وزن آن حدود ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ گرم باشد. این مرغها در بهترین وضعیت سلامت قرار دارند. از خرید مرغهای زیر وزن ۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم خودداری کنید. این یکی از نشانههای گوشت مرغ بیمار است و به علت احتمال اختلال در رشد و ساختمان عضلانی نارس، قابل مصرف نیستند.
تمیز بودن قسمت داخلی مرغ برای تشخیص مرغ سالم
مرغهایی را خریداری کنید که فاقد روده، تخمدان، مقعد، دل و جگر و طحال باشند. رنگ حفره شکمی مرغ سالم، باید سفید و شفاف یا نهایتا زرد شفاف باشد. این در حالی است که رنگ حفره شکمی آبی و سبز از ویژگیهای مرغ خراب و فاسد به حساب میآید. به این موضوع توجه کنید که وجود آلودگی در مرغ، بر طعم و بوی مرغ اثر نامطلوبی میگذارد و گرفتن بوی زهم مرغ، در این مواقع کار چندان آسانی نخواهد بود.
برای تشخیص مرغ سالم به یخ زدگی گوشت مرغ دقت کنید
مرغی که به درستی منجمد شده باشد، یخ ضخیم در اطراف آن شکل نمیگیرد. اگر در اطراف مرغ لایه ضخیمی از یخ وجود داشت، این مرغ برای استفاده مناسب نیست. اگر رنگ یخ، سفید باشد ناشی از سوختگی فریزری است. مرغهای یخ زده نباید لکههای سفید گچی یا خاکستری داشته باشند.
سفت بودن بافت مرغ برای تشخیص مرغ سالم
بافت گوشت مرغ تازه و سالم نباید شل باشد. اگر انگشتتان را روی گوشت فشار دهید، نباید فرورفتگی زیاد و غیرمعمولی در مرغ، به وجود بیاید. این مورد یکی از راههای تشخیص مرغ سالم و تازه است. در ضمن اگر مرغ منجمد خریدهاید، گوشت مرغ باید پس از رفع انجماد سختی و قوام طبیعی خود را حفظ کند.
بسته بندی صحیح گوشت مرغ
اگر مرغ منجمد یا حتی مرغهای بستهبندی شده تازه خریداری میکنید به کاور پلاستیکی روی آن توجه کنید. کیسههای پلاستیکی که مرغ در آنها بستهبندی شده است، باید سالم و بدون عیب و پارگی باشد. همچنین داخل بستهبندی مرغ منجمد، مواد خارجی، مثل خونابه یا آب منجمد نباید وجود نداشته باشد.
عدم شکستگی استخوان سینه مرغ
استخوان سینه مرغ باید بدون شکستگی، بیرونزدگی و ضربخوردگی باشد. وجود شکستگی نشانه تحت فشار قرار گرفتن گوشت است و ممکن است در محل شکستگی، باکتریهایی رشد و پرورش پیدا کرده باشند.
برای تشخیص مرغ سالم مرغ باید عاری از هر گونه ضربه باشد
گوشت مرغ باید عاری از هر گونه ضربه باشد و باید بدون پَر و فاقد پا، سر، امعاء و احشاء باشد. هنگام خرید مرغ به تاریخ تولید آن توجه کنید .
کبودی بخش های مختلف
بخش هایی از مرغ به خاطر افتادن زیر دست و پای کارگران مرغداری یا هنگام ارسال به کشتارگاه کبود می شود. آسیب وارد شده به مرغ مدت زمان نگهداری آن را کوتاه و سرعت فاسد شدن را افزایش می دهد. بنابراین باید از خریدن چنین مرغی اجتناب کنید.
سفید شدن گوشت مرغ
ظاهر خوش رنگ مرغ یکی از راه های تشخیص مرغ سالم به شمار می آید. به همین دلیل بعضی کشتارگاه ها برای سفید شدن گوشت مرغ ها، آن ها را در ظرف های آب دارای کلر زیاد قرار می دهند. این کار رنگ گوشت را سفید می کند اما ماندگاری آن را کاهش می دهد. به همین دلیل از ویژگی های مرغ ناسالم همین رنگ سفید غیر طبیعی گوشت مرغ هاست.
مرغ محلی را از آشنای مزرعه دار بخرید:
تمام مرغهایی که ما مصرف میکنیم با هورمونها و داروهای مختلف پرورش پیدا کرده اند که بخش زیادی از این مواد در پوست و کبد یا همان جگر مرغ ذخیره میشوند. پس بهتر است اگر امکان خرید مرغ ارگانیک دارید، از فرد قابل اعتمادی این مرغ را تهیه کنید.
تشخیص مرغ منجمد سالم و بهداشتی :
مرغ منجمد سالم و بهداشتی این خصوصیات را دارد :
1.اگر مرغ منجمد خریده اید ، گوشت مرغ باید پس از رفع انجماد سختی و قوام طبیعی خود را حفظ کرده و نباید سطح آن لیز و لزج باشد.
2.دقت کنید داخل بسته بندی مرغ منجمد مواد خارجی، خونابه یا آب منجمد وجود نداشته باشد.
3.توجه نمایید مرغ منجمد نباید لکه هایی با رنگ سفید گچی تا خاکستری داشته باشد . سوختگی فریزری در مرغ به شکل لکه های سفید یا علامت هایی نشان داده می شود که چربی نیستند؛ ضمن این که این لکه ها نسبت به پوست اطراف زبرتر و برجسته تر هستند.هر چند که مصرف مرغ در چنین حالتی خطری برای سلامتی شما ندارد اما طعم مرغ را بد می کند.
4.مرغ منجمد باید عاری از لکه های رنگی ناشی از رشد قارچ باشد.
5.مرغ منجمدی را تهیه نمایید که در کیسه های پلاستیکی سالم، بدون عیب و پارگی و تاریخ تولید و انقضاء مجوز سازمان دامپزشکی عرضه می شود.
6.مرغی که به درستی منجمد شده باشد، یخ ضخیم در اطراف آن شکل نمی گیرد. اگر در اطراف مرغ لایه ی ضخیمی از یخ وجود داشته باشد، این مرغ برای استفاده خوب نیست. اگر یخ سفید باشد ناشی از سوختگی فریزری می باشد .
7.رنگ مرغ منجمد با مرغ خام یا پخته یکسان است و رنگ خاکستری کم رنگ یا زرد دارد. اگر رنگ مرغ تیره تر از خاکستری معمول بود حتما آن را دور بیاندازید.
8.گوشت مرع منجمد را می توان در دمای (18- درجه سانتیگراد) فریزر تا یک سال نگهداری کرد.
9.اگر می خواهید از گوشت مرغ یخ زده استفاده نمایید بهتر است ابتدا آن را در طبقات پایین یخچال قرار دهید تا به آرامی از حالت انجماد خارج گشته و سپس آن را طبخ کنید.
10.گوشت مرغ مصرفی را فقط از مراکز مجازی که مرغ کشتار صنعتی عرضه می نمایند تهیه نمائید.
نکات مهم هنگام خرید مرغ
علاوه بر ویژگی های ظاهری مرغ ها بهتر است به نکاتی مانند بسته بندی، مرکز فروش مرغ و تاریخ تولید توجه داشته باشید.
- هنگام خرید مرغ به تاریخ تولید آن توجه داشته باشید. مرغ هایی که ۷۲ ساعت از تاریخ تولیدشان گذشته باشد را خریداری نکنید.
- از صحت و اعتبار بسته بندی مرغ ها اطمینان داشته باشید. اطلاعاتی مانند نام تولید کنندۀ مرغ های بسته بندی شده و تاریخ تولید را مورد توجه قرار دهید.
- مرغ را از مراکز معتبر خریداری کنید. خریداری مرغ محلی هم از مزارع شناخته شده باشد. تزریق هورمون به مرغ ها برای رشد بیشتر موجب نامرغوب بودن آن ها می شود. بنابراین مرغ محلی ارگانیک تهیه کنید.
- بررسی بافت مرغ را نادیده نگیرید. بافت لزج مرغ نشانۀ آلودگی آن می باشد. این آلودگی با شستشو از بین نمی رود. در عوض آلودگی به بخش های سالم مرغ نفوذ می کند.
مدت نگهداری مرغ در یخچال
در پاسخ به سوالی که از نمناک داشتید باید بگوییم مرغ خام میتواند در یخچال حدود 1 – 2 روز سالم بماند و مرغ پخته شده میتواند در یخچال حدود 3 – 4 روز بماند.
ذخیره مرغ در یخچال سبب کاهش رشد باکتریها میشود زیرا باکتریها در دماهای کمتر از 40 درجه فارنهایت (4 درجه سانتیگراد) آهستهتر رشد میکنند. برای اینکه مرغ خام را به مدت طولانی تری نگهداری نمایید، بهتر است آن را در فریزر خود ذخیره کنید.
قطعات مرغ خام را تا 9 ماه میتوان در فریزر نگهداری نمود اما مرغ پخته شده را میتوان در فریزر برای 2-6 ماه ذخیره کرد.
برای این که سرمای فریزر روی مرغ اثر نگذارد، آن را سفت و محکم در پوششهای مخصوص فریزر یا فویل بپوشانید و یا در ظرفهای فریزری که هوا در آن نفوذ نمی کند، بگذارید.
خطرات خوردن مرغ خراب شده
خوردن مرغ خراب شده میتواند ابتلا به مسمومیت غذایی را افزایش میدهد. باکتریها مانند کمپیلوباکتر، سالمونلا و… باعث ایجاد مسمومیت میشوند. وقتی شما مرغ تازه را کاملاً میپزید این باکتریها از بین میروند اما باید از پختن و خوردن مرغ خراب شده اجتناب کنید.
گرم کردن و یا پختن میتواند باکتریهای سطحی را از بین ببرد اما با پختن برخی از سموم تولید شده توسط باکتری از بین نمی رود که این سموم میتواند مسمومیت غذایی ایجاد کند.
علائم مسمومیت غذایی عبارتند از:تب بالا (بیش از 101.5 درجه فارنهایت یا 38.6 درجه سانتیگراد)، لرز، تهوع، استفراغ، اسهال، مدفوع خونی و کم آبی بدن.
حتی گاهی مسمومیت شدید مواد غذایی میتواند منجر به مرگ نیز شود. اگر مرغی تهیه کرده اید که شک دارید سالم است یا خیر، آن را کنار بگذارید و نخورید.
می توان پوست مرغ را مصرف نمود ؟
اگر از ارگانیک بودن مرغ مطمئنید، میتوانید بدون کندن پوست مرغ آن را مصرف کنید اما اگر از ارگانیک بودن مرغ مطمئن نیستید، پوست را جدا کنید و دور بیندازید زیرا در پوست مرغ آلودگی و چربیهای زیادی وجود دارد که میتواند محل تجمع آلودگی هم باشد.
نکات مهم درباره خرید دیگر قسمتهای مرغ
دل و جگر مرغ
اگر چه خرید و خوردن جگر مرغ بین ایرانی ها امری شایع است ولی کارشناسان، توصیه میکنند که برای سلامت خود، از خوردن جگر مرغ بپرهیزید. چون استفاده از واکسنها و آنتی بیوتیکها در مرغداریها و تجمع بازمانده داروها در کبد، این بخشها را تحت تاثیر قرار میدهد. در ضمن جگر مرغ چربی زیادی دارد که برای افراد دارای وزن بالا و چربی خون مضر است.
البته فراموش نکنید که جگر مرغ سرشار از آهن است و برای افراد کمخون یک غذای مفید است. همچنین جگر مرغ سرشار از فسفر، زینک و منیزیم است که بر کاهش استرس، بهبود خواب و تقویت سیستم ایمنی بدن تاثیر میگذارند. دل و جگر مرغ تازه و سالم از نظر رنگ و انسجام باید یکدستی و قوام داشته باشد. هیچگونه لکه، زخم خونی، شکاف یا شیار، کیست و غده نباید روی دل و جگر مرغ وجود داشته باشد.
پای مرغ
با وجود این که برخی افراد از خوردن «پای مرغ» امتناع میکنند ولی بد نیست بدانید که این قسمت منبع کلسیم، فسفر و پروتئین است. میتوان از پای مرغ در طرز تهیه سوپ پای مرغ استفاده کرد. البته قبل از استفاده حتما ناخنها و پوست آن را جدا کرده و به خوبی بشویید. در ضمن پای مرغ برخلاف گوشت مرغ، خیلی دیرتر میپزد و زمان زیادی را باید به پخت آن اختصاص دهید. حتی برخی افراد برای پخت پای مرغ از زودپز استفاده میکنند.
سنگدان مرغ
سنگدان مرغ شاید تا چند وقت پیش، جای خاصی در رژیم غذایی مردم نداشت، اما امروز به خاطر قیمت به صرفهتر و خواص فراوانی که دارد، بخشی از سبد غذایی برخی افراد شده است. در هنگام خرید سنگدان مرغ، ابتدا به رنگ آن دقت کنید. رنگ تیره سنگدان مرغ، نشاندهنده ماندگی و کهنگی آن است. بوی سنگدان هم باید طبیعی و تازه باشد.
کتف و بال مرغ
کتف و بال مرغ معمولا برای کبابی کردن یا در انواع سوپ استفاده زیادی دارند. معمولا این قسمتهای مرغ، طعم لذیذی دارند و به همین خاطر پرطرفدارند. در هنگام خرید بال و کتف، به رنگ آنها دقت کنید. رنگ زرد تیره یا کبودی نشانه فساد آنها است. همچنین مثل دیگر قسمتهای مرغ، باید بوی طبیعی داشته باشند.