خواص سمنو یکی از دسرهای ایرانی است که بسیار مشهور و پرطرفدار است.سمنو خواص بسیار زیادی دارد که شاید ما با خیلی از این خواص آشنا نباشیم.در این مطلب از پارس مگ شما با تمامی خواص و عوارض سمنو برای سلامتی آشنا خواهید شد.

خواص سمنو - سمنو در کاسه

فهرست محتوا نمایش

خواص درمانی سمنو چیست ؟

سمنو از عصاره جوانه گندم تشکیل می شود و یکی از سین های سفره هفت سین است که خواص فراوانی برای سلامتی دارد. این سین مغذی سفره هفت سین، نمادی از قدرت و برکت محسوب می شود و در روزهای پایانی سال به صورت گروهی در برخی از مناطق کشور طبخ می شود. ویتامین ها و آنتی اکسیدان های موجود در سمنو آن را به یکی از پر خاصیت ترین مواد غذایی تبدیل نموده است؛ در این بخش از سلامت نمناک خواص سمنو را برای درمان بیماری های مختلف آورده ایم.

 

خواص سمنو

 

فواید و خواص سمنو

ویتامین های موجود در سمنو

سمنو حاوی موادی مانند سلنیوم، فسفر، کرومیوم، روی، آهن، مس و انواع ویتامین های K،E،A و گروه ویتامین های B12,B8, B5, B3, B1 است.

خواص سمنو برای تقویت استخوان ها

مصرف سمنو باعث تقویت عمومی بدن به ویژه استخوان ها می شود؛ زیرا سمنو سرشار از کلسیم و پتاسیم است و از پوکی استخوان جلوگیری می کند. بنابراین افراد میانسال که در معرض پوکی استخوان قرار دارند می توانند با مصرف به اندازه سمنو از این بیماری جلوگیری کرده و استخوان های خود را تقویت نمایند.

سمنو مفید برای درمان سرطان

سمنو سرشار از آنتی اکسیدان است به همین دلیل مصرف آن سبب کاهش سرطان خواهد شد.

خواص سمنو برای کودکان

سمنو، از شیره جوانه گندم و آرد، پخته و تهیه می شود و ارزش غذایی آن بسیار بالاتر از برنج و سایر حبوبات است؛ بنابراین برای رشد کودکان و نوجوانان مفید است. مواد مغذی موجود در سمنو به رشد جسمی و ذهنی کودکان و تقویت استخوان های کودک کمک می کند.

خواص سمنو - کاسه آبی

خواص سمنو برای زنان

خواص سمنو برای زنان باردار و جنین

مصرف سمنو را برای زنان باردار به ویژه در سه ماه نخست بارداری برای تکامل سیستم عصبی جنین ضروری و مفید است و از نقص سیستم عصبی جنین پیشگیری می کند. مصرف سمنو در بارداری سبب می شود که جنین به خوبی رشد نماید و استخوان های جنین را تقویت و باعث رشد بهتر آن می شود. سمنو سرشار از آهن است ومصرف آن توسط خانم های باردار برای درمان کم خونی آنها مفید است. مصرف سمنو در بارداری باعث درمان یبوست در زنان باردار شده و دفع را برایشان آسان می کند.

خواص سمنو برای کمک به نازایی

همچنین ویتامین های E و B و مواد مغذی موجود در سمنو به درمان نازایی، کمک می کند.

خواص سمنو برای شیردهی

استفاده از سمنو باعث بهبود سختی زایمان، نازایی و شیردهی می شود. مصرف سمنو باعث افزایش شیر در مادران شیرده می شود و نوزادان را قوی می کند.

فواید سمنو برای زنان در دوران یائسگی

مصرف سمنو برای زنان در دوران یائسگی نیز فوایدی دارد و باعث در امان ماندن آنها از عوارض یائسگی و سلامت استخوان هایشان می شود.

خواص سمنو - سمنو

سایر خواص سلامتی سمنو

فواید سمنو برای کاهش وزن

فیبر بالای سمنو سبب می شود که این غذای مقوی برای لاغری مفید باشد، زیرا به دلیل ایجاد سیری طولانی مدت از ریزه خواری جلوگیری کرده واز پرخوری دست برداریم. اما نباید افراد چاق در مصرف سمنو افراط نمایند، زیرا تعادل در مصرف هر غذایی باعث سلامت جسم می شود.

فواید سمنو برای بدنسازی

سمنو دارای قند طبیعی و فیبر بالا است و برای بدنسازی و پرورش اندام بسیار مفید است چرا که باعث توان و قدرت بیشتر این افراد شده و همچنین از انقباض و گرفتگی عضلات ورزشکاران نیز جلوگیری می کند.

سمنو برای بهبود سوء هاضمه و هضم بهتر

فیبر بالای موجود در سمنو، سوء هاضمه را بهبود بخشیده و هضم غذا را بهتر می کند. مصرف سمنو باعث سلامت دستگاه گوارش شده و نقش موثری در درمان سرطان کولون دارد.

تقویت سیستم ایمنی با مصرف سمنو

سمنو حاوی ویتامین C فراوانی است و بنیه و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. مصرف سمنو برای بهبود افراد دچار سرماخوردگی مفید است.

سمنو برای درمان یبوست

فیبر موجود در سمنو حرکات روده ها را بهبود می بخشد و یبوست را درمان می کند.

همچنین در پارس مگ بخوانید : درمان یبوست در خانه و دلایل ایجاد آن

خواص سمنو - گیلاس شیشه ای

مصرف سمنو و سلامت چشم

بتاکاروتن موجود در سمنو از آسیب های بینایی و عصبی در چشم جلوگیری می کند و به سلامت چشم کمک می کند.

سمنو برای درمان کم خونی

سمنو حاوی آهن، اسید فولیک و ویتامین های گروه B است و برای خونسازی و تنظیم هورمون ها مفید بوده و می تواند در رفع خستگی تاثیر گذار باشد.

خواص سمنو برای زیبایی

ویتامین C و E موجود در سمنو به شادابی پوست کمک می کند و سبب جوانسازی پوست خواهد شد. ویتامین های گروه B و اسید فولیک موجود در سمنو نیز به پرپشت و خوش نما شدن موها کمک می کند.

سمنو مفید برای دیابتی ها

در فرایند جوانه زدن گندم برای تهیه سمنو، ویتامین ها و املاح معدنی گندم چند برابر شده و از کالری و کربوهیدرات آن کاسته می شود. پروتئین ها، هضم و جذب بهتری یافته و بر میزان ویتامین C آن افزوده می شود. در این مرحله اگر طعم گندم جوانه زده را بچشید متوجه شیرینی آن می شوید.

زمانی که گندم جوانه نزده است، شیرین نیست و مواد قندی اش به صورت نشاسته ذخیره می شود، اما در فرآیند جوانه زنی، نشاسته تجزیه و تبدیل به واحدهای کوچک تری به نام مالتوز می شود و شیرینی سمنو که طبیعی است پدیدار می شود، مصرف کم سمنو برای مبتلایان به دیابت توصیه می شود.

فواید سمنو برای سیستم ایمنی

سمنو سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هاست و می‌تواند مقاومت سیستم ایمنی بدن انسان را در مقابل رادیکال‌های آزاد محیطی یا رادیکال‌های حاصل از واکنش‌های متابولیسمی، افرایش دهد. فسفر یکی دیگر از مواد اصلی موجود در سمنو است که وجود آن برای ترمیم آسیب‌های بافتی ضرورت دارد.

زینک یا روی، یکی از مواد مهم موجود در سمنو است که وجود آن موجب افزایش مقاومت بدن در مقابل عفونت‌های ویروسی و سرماخوردگی‌های معمولی می‌شود. یکی دیگر از خواص سمنو برای تقویت سیستم ایمنی، مربوط به وجود مقادیر بالایی از منیزیوم است. عنصر منیزیوم نقش قابل توجه و مهمی در تقویت سیستم ایمنی، تراکم استخوان و بهبود وضعیت سیستم قلبی و عروقی ایفا می‌کند.

خواص سمنو - کاسه چینی

خواص سمنو برای زیبایی و سلامت پوست و مو

مصرف سمنو به‌صورت خوراکی و استفاده از آن در ماسک‌های گیاهی از گذشته تا کنون بین ایرانی‌ها مرسوم بوده است. فواید سمنو برای پوست و مو ناشی از وجود مقادیر بالایی از ویتامین E در این دسر خوشمزه است. برای استفاده بهتر از این خاصیت، توصیه می‌شود در مراحل اولیه پخت سمنو مقداری از روغن جوانه گندم را از آن جدا کنید.

روغن جوانه گندم موجود در سمنو می‌تواند به عنوان یک مرطوب‌کننده قوی برای پوست و مو عمل کند. این روغن را می‌توان قبل یا بعد از استحمام استفاده کرد تا از آسیب‌های ناشی از حرارت سشوار جلوگیری شود. این روغن می‌تواند از وزشدن مو جلوگیری کند و لطافت مو‌ها را افزایش دهد.

وجود ویتامین A یکی دیگر از علل فواید سمنو برای زیبایی و شادابی پوست صورت و بدن است. ویتامین A از پیری زودرس جلوگیری می‌کند و مصرف آن برای حفظ رطوبت پوست ضرورت دارد. ویتامین‌های E و A در کنار زینک موجود در سمنو می‌توانند به شفافیت پوست، افزایش رشد مو و استحکام ناحن‌ها کمک کنند.

تاثیر سمنو در بهبود وضعیت سیستم گوارش

از مهم‌ترین خواص سمنو، بالابودن مقدار فیبر موجود در آن است. فیبر نقش بسیار پررنگی در بهبود وضعیت گوارشی و هضم غذا دارد. فیبرها در بدن انسان جذب نمی‌شوند؛ اما مصرف آن‌ها برای سیستم گوارش انسان ضروری‌ست. مصرف فیبر می‌تواند از بروز سرطان کولون جلوگیری کند؛ چرا که فیبر حرکات دودی روده را تسریع می‌کند .

شاید بگویید فیبر فقط در میوه‌ها و سبزیجات وجود دارد و یک دسر قندی نمی‌تواند فیبر داشته باشد. فراموش نکنید سمنو قبل از این که یک دسر محسوب شود، نوعی داروی گیاهی در طب سنتی ایرانی‌ست. سمنو کاملا گیاهی‌ست و از گندم تهیه می‌شود. سمنو تقریبا شامل تمام خواص موجود در جوانه گندم است. برای حفظ خواص جوانه گندم باید سمنو با کم‌ترین حرارت ممکن طبخ شود تا پروتئین‌ها و مواد مغذی اصلی آسیب نبینند.

خواص سمنو - بادام

سمنو در طب اسلامی و سنتی

سمنو گندم که سرشار از ویتامین E و ویتامین های گروه B و همچنین سرشار از کلسیم، منیزیم، روی، پتاسیم و فسفر است. طبع این دسر خوشمزه گرم است و در طب اسلامی برای رفع سردی بدن و اصلاح مزاج از سمنو استفاده می‌کنند. سمنو برای رفع درد در قفسه سینه و گلو درد مصرف می‌شود.
اگر ریزش مو دارید می‌توانید برای رفع این ریزش این خوراکی را میل کنید؛ البته که سمنو گندم در سلامت پوست نقش بسزایی دارد.

در بارداری سمنو مصرف کنیم ؟

ماده فولات در تشکیل سیستم عصبی جنین بسیار تاثیرگذار است؛ سمنو هم سرشار از ماده فولات می‌باشد. زنان معمولا به دلیل عادت ماهیانه دچار کم خونی هستند و خب این مورد مشکلی بزرگ در زمان بارداری ایجاد می‌کند و سلامت مادر و جنین را به خطر می‌اندازد.
مادران باردار می‌توانند برای رفع این کم خونی سمنو مصرف کنند که سرشار از آهن است. بهتر است که خانم های عزیز سمنو و موادی که دارای آهن هستند را در برنامه غذایی خود جای دهند تا سلامت خود را تامین کنند. یبوست یکی مشکلات مشترک زنان باردار بوده که با مصرف سمنو می‌توان این مورد را نیز حل کرد.
بیشتر بخوانید: سمنو برای رفع مشکلات گوارشی و یبوست
سمنو سرشار از فیبر است؛ این فیبر از جوانه گندمی که برای تولید این دسر استفاده می‌شود، تامین می‌شود. جنین برای رشد و نمو نیازمند انرژیست. سمنو سرشار از مواد مغذی است که باعث رشد جنین می‌شود. شیر مادر غذای اصلی نوزاد پس از تولد است و باید شامل همه مواد غذایی باشد. برخی از مادران به دلیل اینکه شیر کمی دارند مجبورند از غذا های کمکی مثل شیر خشک استفاده کنند.
مادران می‌توانند سمنو مصرف کنند و تا شیر خود را بیشتر کرده و نیازی به استفاده از شیر خشک نباشند؛ چرا که بهترین غذا برای نوزاد شیر مادر است. یکی از خواص دیگر سمنو کاهش عوارضی است که زنان پس از یائسگی پیدا می‌کنند.

مصرف سمنو چه مضراتی دارد ؟

قبل از مصرف سمنو باید به‌خوبی در مورد آن اطلاعات داشته و با خواص و مضرات سمنو آشنا باشید. فواید سمنو بسیار زیاد است اما مصرف بیش از حد آن می‌تواند مشکلاتی به‌همراه داشته باشد. سمنو کالری زیادی دارد؛ پس اگر قصد دارید وزنتان را کاهش دهید باید در مصرف آن میانه‌رو باشید.

جوانه گندم ماده اصلی سمنو است و تمامی خواص سمنو مربوط به وجود این ماده است. جوانه گندم فواید و خواص زیادی دارد؛ اما مصرف آن برای افرادی که به گلوتن گندم حساسیت دارند، مشکل‌ساز است. افرادی که مبتلا به بیماری سلیاک هستند نباید به هیچ عنوان سمنو مصرف کنند؛ چرا که در بررسی خواص و مضرات سمنو برای آن‌ها، کفه مضرات سنگینی می‌کند.

خواص سمنو - سمنو در ظرف

سایر خواص سمنو

استفاده از سمنو باعث کاهش کالری بدن و کلسترول خون می شود و آن طور که در بخش سلامت نمناک اشاره کرده ایم، استفاده از این ماده غذایی در درمان عوارضی مانند ریوی، کمبود وزن، وجود فسفات در ادرار، سوء هاضمه، پا درد، مخملک، تب برفکی، نامنظم شدن ضربان قلب و زخم های قرنیه مفید است.

مصرف سمنو سبب درمان مشکلاتی مانند واریس، بی خوابی، پرکاری تیروئید، وجود خون در ادرار، زخم ها، فلج شدن، عفونت در بدن، بری‌بری، سرگیجه، آرتروز، زخم یا تورم زبان، آرتریت پا و شبکیه، پارکینسون، حالات روحی و روانی، هپاتیت و یرقان می شود.

طرز تهیه سمنو، سین خوش عطر و بوی سفره نوروز

  1. دانه های گندم در یک ظرف بزرگ خیس دهید.
  2. دانه ها را روی سینی پخش کنید و پارچه مرطوب روی آن بکشید.
  3. 3 روز زمان برای جوانه زدن دانه ها نیاز است.
  4. گندم ها را حسابی بکوبید و با کمک ظرف صافی و پارچه ای توری مانند، شیره ی خالص آن را جدا کنید.
  5. آرد سبوس دار را به ترکیب آب و شیره اضافه کنید.
  6. این مخلوط خوش عطر را مدام هم بزنید تا صاف و یک دست شود.
  7. مواد را داخل دیگ بریزید و روی حرارت بگذارید و دائم به هم بزنید تا رنگ آن قهوه ای شود و سمنو سفت شود.
  8. آب را به تدریج به این مخلوط سفت و سرخ شده اضافه کنید و هم بزنید تا ترکیبی صاف و غلیظ به وجود آید.
  9. بادام را به سمنو، اضافه کنید و هم زدن را ادامه دهید تا مخلوط، کش بیاید.
  10. بعد از اتمام هم زدن، یک ساعت فرصت استراحت به سمنو را روی حرارت ملایم بدهید.

خواص سمنو - سمنو در کاسه آبی

چند نکته مهم برای نگهداری سمنو خانگی

سمنویی که رقیق باشد و داخل آن آب داشته باشد، خیلی زود کپک می زند، پس برای نگه داشتن سمنو برای 3 تا 4 ماه سمنو باید حسابی غلیظ شود و به آن آب هم اضافه نکنید.

استفاده از گندم شمال باعث می شود که سمنوی شما طعم شیرین تری پیدا کند.

پس از پخت سمنو، تفاله های گندم را که همان سبوس گندم است، دور نیندازید، زیرا خواص بسیار زیادی دارد. تفاله های گندم را روی یک سینی پهن کنید و در مقابل نور خورشید خشک کنید و سپس آنها را آسیاب کنید و زمان تهیه نان، این سبوس را داخل خمیر نان بریزید تا نان سبوس دار گردد.

برای نگه داشتن سمنو برای مدت زمان طولانی آن را در فریزر نگه دارید. در هنگام مصرف سمنو را از فریزر خارج کنید، داخل یک ظرف بریزید تا یخ آن کم‌کم آب شود.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید