عوارض خانه تکانی و خطرات احتمالی که این کار برای سلامتی دارد بسیار زیاد است و اگر به آن ها توجه نشود آسیب های جبران ناپذیری به جا می گذارد.در این مطلب از پارس مگ با عوارض خانه تکانی و راه های جلوگیری از آن ها آشنا خواهید شد.

عوارض خانه تکانی - نکات

فهرست محتوا نمایش

عوارض خانه تکانی

قرار گرفتن در معرض مونوکسیدکربن

براساس گزارش شورای امنیت ملی، منبع هر سوختی در منزل ، گاز مونوکسید کربن است.اگر بیش از حد در معرض گازهای بی بو و نامرئی قرار بگیرید بدن با جایگزین کردن اکسیژن در گلبول های قرمز خون با مونوکسید کربن واکنش نشان می دهد و منجر به مشکلات جدی و حتی مرگ می شود. سردرد خفیف همراه با ضعف، گیجی، تنگی نفس وسر گیجه از علایم رایج هستند. از فشارگاز اجاق، بخاری ،خشک کن و… آگاه باشید.

آسیب دیدن کمر از عوارض خانه تکانی

اغلب اوقات خانه تکانی سال نو با جابجایی وسایل خانه برای طراحی مجدد صورت می گیرد . به این معنی که افراد مبلمان سنگین و اقلام بزرگ را از یک مکان به مکانی دیگر منتقل خواهند کرد.این یک خطر جدی برای ضربه به کمر است، به خصوص اگر افراد تکنیک های ضعیفی برای بلند کردن اجسام داشته باشند. پاهایتان را از هم جدا نگه دارید، با زانو خم شوید و ماهیچه های شکم را محکم کنید.

جابجا کردن وسایل سبک در دفعات زیادنیز به همان میزان که جسم سنگین بلند کنید نیز می تواند به بدن آسیب وارد کند. افراد باید از به کار بردن حداکثر توان خود بپرهیزند و برای بلند کردن اجسام سنگین از فرد دیگری کمک گیرند. این واقعیت که اکثر مردم در طول ماه های سرد زمستان زیاد حرکت نمی کنند کمکی نمی کند. طبق گفته آکادمی آمریکایی جراحان ارتوپد، گرم کردن و کشش قبل از شروع هر گونه کار ضروری است.

همچنین در پارس مگ بخوانید : خانه تکانی سریع و فوری با چند تکنیک ساده

عوارض خانه تکانی - فرش

دست درد و مچ درد از عوارض خانه تکانی

انجام حرکات پیاپی، سنگین و خم کننده مفاصل دست ها در روزهای خانه تکانی عوارضی را به دنبال دارد که کشیدگی تاندون ها و کوفتگی مفاصل از جمله آنهاست. پزشکان مجموعه این حالت ها را «سندروم استفاده بیش از حد» می نامند. انجام کارهای سنگین تر با انگشت ها نیز می تواند تشدید کننده روماتیسم مفاصل یا عامل بروز آرتروز انگشتان باشد. در مچ دست نیز عوارضی ایجاد می شود. شایع ترین آنها یعنی «سندروم تونل کارپ» بر اثر ضربات و خم شدن مکرر مچ، روی عصب دست ایجاد می شود و گزگز انگشتان را به دنبال دارد.

عارضه دیگر «دکورون» نام دارد که درد و تورم در ناحیه زیر شست دست و کشیدگی دو تاندون آن را سبب می شود. در مراحل پیشرفته باید مچ دست را گچ گرفت یا تاندون ها را جراحی کرد. از دیگر محدوده هایی که هنگام خانه تکانی آسیب می بینند می توان به آرنج و شانه اشاره کرد. البته درد با بالا بردن بازوها برای نصب لوازم سقفی یا تمیزکاری در ارتفاع بیشتر می شود. چنین کارهایی در بیماران دیابتی عارضه خشک شدن شانه را سبب می شود اما افراد عادی نیز باید بعد از هر 10 دقیقه کار کشیدن از آرنج و شانه هایشان کمی استراحت کنند.

عدم برنامه ریزی

برای پیشگیری از خطرات ممکن بهتر است برنامه ریزی مناسبی برای انجام کارها داشته باشید. انجام کارها را به هفته آخر اسفند موکول نکنید و زمان مناسبی برای انجام کارها در نظر بگیرید. مثلا از روزهای نخست اسفند ماه، آغاز به کار منید تا علاوه بر رسیدگی به تمام کارها، فرصت کافی برای استراحت داشته باشید. قبل از شروع به کار در مرحله اول یک تصور ذهنی از انجام کارها داشته باشید و سپس اقدام به جابجایی وسایل کنید تا امکان جابه جایی های اضافه برای وسایل را به حداقل برسانید.

حداکثر زمانی که برای خانه تکانی صرف می کنید نباید بیش از 45 دقیقه باشد. بعد از گذشت این زمان، باید به بدن فرصت استراحت به همان میزان داده شود. بنابراین باید حدود دو 45 دقیقه در صبح و دو 45 دقیقه در بعدازظهر، به انجام کارها بپردارید و از انجام کارهای بسیار در یک روز خودداری نمائید.

فرش ها حین شستن وزنی دو برابر پیدا می کنند، برای بلند کردن آنها، هرگز به تنهایی اقدام نکنید و از دیگران در انجام این کار کمک بگیرید.

لیز خوردن و افتادن از ارتفاع بر کف زمین از عوارض خانه تکانی

براساس تحقیقات، بعد از حوادث رانندگی، لیز خوردن و افتادن معمول ترین حوادثی هستند که منجر به صدمات اشخاص مانند آسیب های سر و کمر شکستگی استخوان، بریدگی و پارگی، رگ به رگ شدن ماهیچه ها شود. اکثر لیز خوردن ها با راه رفتن بر روی سطوح مرطوب و یا لغزنده ایجاد می شود. کاشی های بسیار براق مانند مرمر، موزائیک سیمانی مرمر نما، یا کاشی سرامیک حتی زمانی که خشک است می تواند بسیار لغزنده باشد.

همچنین بسیاری از آسیب های خانه تکانی مربوط به سقوط از ارتفاع است . برای کار کردن در ارتفاع مثلا پاک کردن سقف ، شیشه و … از چهارپایه ی مطمئن و شخصی دیگر کمک بگیرید. زیرا نفر دوم علاوه بر نگه داشتن چهارپایه ، برای برداشتن دستمال و وسایل و همچنین بالا رفتن از آن ، به شما کمک می کند. بالا و پائین رفتن مداوم از پله های چهارپایه منجر به بروز زانو درد میشود.

عوارض خانه تکانی - پنجره

از دست دادن شنوایی با علف چینی از عوارض خانه تکانی

طبق گفته انجمن آمریکا، چمن زنی با صدای بسیار بلند” 106 دسیبل شنوایی را کاهش می دهد و احتمالا دلیل اصلی کاهش شنوایی افرادی است که این کار را انجام می دهند. صدا به قدری بلند است که پایانه عصب های گوش داخلی را می کشد و با در معرض قرار گرفتن طولانی، عصب ها از بین می رود بنابراین حتما از محافظ های گوش استفاده کنید.

آسم از عوارض خانه تکانی

عوامل ژنتیکی مرتبط با آسم می توانند منجربه افزایش خطر پیشرفت آسم در افراد سالم شود. برچسب محصولات تمیز کننده، از جمله کف شوی ها را بررسی کنید و از هر محصولی که حاوی اتانول و فرمالدهید است خودداری کنید. ارزیابی بیش از 2000 محصول تمیز کننده نشان داد که 438 مورد از آنها حداقل یک ماده شیمیایی آسماژن دارند.

تمیز کننده های گاز

مشکل تمیز کننده های فر، سدیم هیدروکسید موجود در آن ها است که در لوله بازکن ها نیز یافت می شود. این ماده شیمیایی بسیار خورنده است و در صورتی که با پوست تماس پیدا کند، باعث سوختگی و قرمزی پوست می شود و اگر هضم شود، سمی است. به جای آن خمیر جوش شیرین را انتخاب کنید. زیرا می توانید با ریختن جوش شیرین و یک فنجان سرکه در آن، یک فاضلاب را تمیز کنید. بعد از 30 دقیقه که حباب ها متوقف می شوند آب داغ را باز کنید.

عوارض خانه تکانی - سطل زرد

موش و سایر آفات

همه خانه ها نوعی آفات دارند که بیشتر اوقات آن ها را نمی بینید. بسته به اینکه کجا زندگی می کنید و ساختمان تان چقدر قدیمی است، موش ها بسیار زیاد هستند. مشکل ، هانتاویروس است. عفونت با هانتاویروس می تواند منجر به سندروم ریوی(آبی)شود که می تواند مهلک باشد. افراد از طریق تماس با جوندگان عفونی هانتاویروس یا ادرار آنها آلوده می شوند

سفید کننده

قرار گرفتن در معرض سفید کننده های خانگی ممکن است اثرات نامطلوبی بر سلامت کودکان در سنین مدرسه و افزایش خطر بیماری های تنفسی و بیماری های دیگر داشته باشد.علاوه براین قرارگرفتن در معرض سفید کننده ها در بزرگسالان نیز می تواند باعث سوزش چشم ها، دهان، ریه ها و پوست شود. افراد مبتلا به آسم یا دیگر مشکلات تنفسی بسیار آسیب پذیر هستند. سفید کننده ها واکنش پذیری زیادی دارند به خصوص زمانی که با آمونیاک، تمیز کننده فاضلاب و دیگر اسیدها ترکیب می شود.

عوارض خانه تکانی - سفید کننده

آمونیاک

آمونیاک که بوی تند و خفه کننده ای دارد خورنده است. قرار گرفتن در معرض غلظت بالا باعث سوزش فوری چشم ها، بینی، گلو و دستگاه تنفسی می شود و می تواند منجر به کوری، آسیب ریه یا مرگ شود. کاهش غلظت آنها می تواند باعث سرفه، بینی و سوزش گلو شود.

خوشبو کننده هوا

ممکن است برای استفاده از خوشبو کننده ها وسوسه شوید، اما بهترین انتخاب شما برای تازه کردن هوا این است که پنجره ها را باز کنید. مشکل خوشبو کننده های هوا ،فتالاتهای موجود در آن ها است. این مواد شیمیایی می توانند منجر به عدم تعادل هورمونی و مشکلات تولید مثل شوند. عوارض جانبی این خوشبو کننده ها برای مردان سطح پایین تستوسترون، کاهش تعداد اسپرم و کیفیت اسپرم پایین تر می باشد. قرار گرفتن در معرض فتالاتها نیز می تواند باعث ناهنجاری های دستگاه تناسلی مرد و سرطان پروستات شود. بسیاری از خوشبو کننده های هوا حتی فتالاتها را به عنوان یک جز تشکیل دهنده فهرست نمی کنند.

عوارض خانه تکانی - لگن

بوراکس

بوراکس خانگی معمولا در شستن لباس ها و مواد شوینده استفاده می شود.استفاده از بوراکس هنوز در آمریکا مجاز است، اما اتحادیه اروپا آن ها را برای سیستم تولید مثل انسان سمی می داند و کاربرد آن را ممنوع کرده است.

پرداخت مبلمان

آن ها قابل اشتعال هستند و حاوی مواد شیمیایی مانند فنول و نیتروبنزن هستند که به راحتی توسط پوست جذب می شوند. نیتروبنزن می تواند موجب اثرات مضر بسیاری نظیر سوزش، بیماری خونی به نام مِتهِموگلوبینِمی شود، که بر توانایی خون در حمل اکسیژن، سردرد، زود رنجی، سرگیجه، ضعف، و خواب آلودگی تاثیر می گذارد. قرار گرفتن پوست در سطح بالای فنول منجر به آسیب کبد می شود.

عوارض خانه تکانی - پشت بام

نردبان ها

معمولا خانه تکانی شب عید به این معنی است که شما تمام نقاط منزل سقف قفسه های آشپزخانه و …را تمیز کنید. اینها همه چیزهایی هستند که به راحتی به آن دسترسی ندارید و احتمالا از نردبان استفاده می کنید. افتادن از نردبان بسیار رایج است. به همین دلیل با دقت و به درستی از آن استفاده کنید.

فرمالدهید

فرمالدهید یک گاز بی رنگ و قابل اشتعال در دمای اتاق است و بوی قوی دارد. قرار گرفتن در معرض فرمالدهید ممکن است موجب اثرات مضر سلامتی از قبیل سوزش پوست، چشم ها، بینی و گلو شود. علاوه بر این قرار گرفتن در معرض فرمالدهید ممکن است باعث انواع سرطان ها شود.فرمالدهید در رزین های مورد استفاده در تولید محصولات چوبی مرکب، مصالح ساختمانی و عایق کاری حرارتی، پارچه ، رنگ و پوشش ها، مواد آرایشی، مایعات و پارچه مورد استفاده قرار می گیرد.

عوارض خانه تکانی - جارو

چطور از عوارض خانه‌ تکانی پیشگیری کنیم ؟

هر چند همه عوارض خانه تکان معمولا برای یک فرد ایجاد نمی‌شود، اما به هر حال تنها کمی بی‌توجهی نسبت به نکات ایمنی می‌تواند شما را دچار مشکلاتی جدی کند و عوارض جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته باشد. در ادامه می‌توانید با روش‌های پیشگیری از عوارض خانه‌تکانی آشنا شوید.

1:در جابجایی مبلمان و لوازم بزرگ مراقب باشید

بلند کردن اجسام سنگین در خانه‌تکانی می‌تواند به کمر و ستون فقرات شما آسیب‌های جدی وارد کنید. سعی کنید برای بلند کردن اجسام سنگین حتما از سایر اعضای خانواده کمک بگیرید. در زمان بلند کردن لوازم سنگین وزن حتما پشت خود را صاف نگه دارید و تنها پاهایتان را خم کنید. فراموش نکنید که برای جابجایی لوازم سنگین حتما کفش بپوشید تا به انگشتانتان آسیب وارد نشود.

2: برای جلوگیری از عوارض خانه‌ تکانی مراقب ایستادن روی نردبان باشید

اگر برای دسترسی به کابینت‌های فوقانی و یا پاک کردن پنجره‌ها لازم است روی نردبان بایستید، باید بسیار احتیاط کنید. برای جلوگیری از عوارض خانه‌تکانی زمانی که روی نردبان ایستاده‌اید، به‌هیچ‌عنوان به اطراف خم نشوید. به عنوان یک قانون باید بدانید که در زمان ایستادن روی نردبان نیمه بدن شما به‌هیچ‌عنوان نباید از کناره‌های نردبان فراتر برود. در صورت امکان از یک فرد تقاضا کنید تا نردبان را برای شما ثابت نگه دارد. به یاد داشته باشید که قبل از بالا رفتن از نردبان حتما از خیس و لزج نبودن آن مطمئن شوید و حتما از یک کفش مناسب استفاده کنید.

عوارض خانه تکانی - شبشه پاک کن

3:مراقب راه رفتن روی سطوح خیس باشید

تمیز کردن بخش‌های مختلف خانه و تی کشیدن سرامیک‌ها موجب می‌شود که زمین به‌سادگی خیس شود. اگر بخشی از زمین خیس شده به سرعت به همه اعضای خانواده هشدار دهید که از آن مسیر حرکت نکنند. به خاطر داشته باشید که در صورت خیس شدن بخشی از زمین باید آن را با تی خشک کنید تا مشکلی برای شما و سایر اعضای خانواده ایجاد نشود.

4:از قرار دادن لوازم منزل در مسیرهای رفت‌وآمد اجتناب کنید

در خانه‌تکانی سعی کنید بسته‌های اهدایی، کارتن لوازم انباری، کیف‌ها و لوازم تمیزکننده را از مسیر رفت‌وآمد دور نگه دارید. بهتر است حواستان به پله‌ها و راه‌های خانه باشد تا چیزی در مسیر آن‌ها قرار نگرفته باشد. بی‌توجهی نسبت به این موضوع موجب برخورد خودتان یا سایر اعضای خانواده به لوازم می‌شود و خطر پرتاب شدن را افزایش می‌دهد.

عوارض خانه تکانی - طی

5:در زمان حمل لوازم به خصوص روی پله‌ها مراقب باشید

اگر قصد دارید چیزی را از پله‌ها به سمت پایین و یا بالا منتقل کنید، قبل از هر چیزی باید مطمئن شوید که یکی از دست‌های شما آزاد است و می‌توانید نرده پله را بگیرید. در زمان حمل کردن لوازم حتما با دقت به جلو و زیر پاهایتان نگاه کنید و برای این که کارها سریع‌تر پیش برود، به‌هیچ‌عنوان اجسام سنگین را به‌تنهایی بلند نکنید.

6:قبل از استفاده از هر نوع شوینده و تمیزکننده‌ای، ابتدا برچسب روی آن را مطالعه کنید

برای پیشگیری از عوارض خانه‌تکانی قبل از استفاده از هر محصول شوینده‌ای ابتدا دستورالعمل و توصیه‌های ایمنی روی برچسب محصول را مطالعه کنید. برخی از تمیزکننده ها بخارهای سمی و خطرناکی دارند و نباید در فضای بسته استفاده شوند. بهتر است قبل از استفاده از نوع شوینده شیمیایی ابتدا درب و پنجره‌ها را باز کنید و از مقدار کمی از ماده تمیزکننده استفاده کنید. روشن کردن تهویه و همچنین پنکه نیز می‌تواند به خروج بهتر گازهای سمی مواد تمیزکننده کمک کند. نتیجه مطالعات هاروارد که روی بیشتر از 55 هزار نفر به مدت 30 سال انجام شد، نشان داد که افرادی که تنها یک بار هفته در معرض مواد شوینده شیمیایی و مواد ضدعفونی‌کننده قرار می‌گیرند، تا 32 درصد بیشتر از سایری در معرض ابتلا به بیماری‌های کشنده ریوی قرار دارند.

عوارض خانه تکانی - شوینده

7:به‌هیچ‌عنوان شوینده‌های شیمیایی را با هم ترکیب نکنید

یکی از خطرناک‌ترین کارهایی که بسیاری از افراد در خانه‌تکانی منزل انجام می‌دهند، ترکیب کردن شوینده‌های مختلف با هم است. به خاطر داشته باشید که ترکیب آمونیاک و سفیدکننده با هم موجب ایجاد گازهای سمی می‌شود که به‌شدت برای سلامتی مضر هستند. بهتر است هر شوینده را به صورت جداگانه استفاده کنید و از ترکیب کردن انواع تمیزکننده ها با هم اجتناب کنید.

8:برای کاهش عوارض خانه‌تکانی حتما از ماسک و دستکش استفاده کنید

یکی از نکات مهم پیش از خانه‌تکانی این است که حتما از ماسک و دستکش استفاده کنید. برخورد مواد شیمیایی با پوست دست موجب می‌شود تا پوست شما آسیب ببیند. از طرف دیگر تمیز کردن منزل و استفاده از مواد شیمیایی به ریه‌ها آسیب وارد می‌کند، بنابراین به منظور جلوگیری از استنشاق گازهای سمی و گرد و غبار حتما قبل از شروع خانه‌تکانی ماسک بزنید.

عوارض خانه تکانی - زن

9:مراقب محصولات لوله‌بازکن باشید

محصولات لوله‌بازکن حاوی ماده‌ای به نام سدیم هیدروکسید هستند خاصیت خورندگی دارند و به‌هیچ‌عنوان نباید با پوست برخورد کنند. به جای استفاده از این ماده مضر بهتر است برای باز کردن لوله‌ها از ترکیب جوش‌شیرین و سرکه استفاده کنید. این ترکیب را داخل فاضلاب بریزید و بعد از 30 دقیقه آب داغ را باز کنید تا لوله‌ها تمیز شوند.

10: از خوشبوکننده‌های هوا به مقدار محدود استفاده کنید

خیلی از ما بعد از خانه‌تکانی دوست داریم فضای خانه خوشبو شود و برای این کار از اسپری‌های خوشبوکننده استفاده می‌کنیم. بهتر است بدانید که این خوشبوکننده‌ها حاوی مواد شیمیایی هستند که منجر به هم ریختن تعادل هورمونی و مشکلات تولیدمثل می‌شود. از رایج‌ترین عوارض خوشبوکننده‌های هوا می‌توان به کاهش ترشح تستوسترون، کاهش تعداد اسپرم و افت کیفیت اسپرم‌ها اشاره کرد. از طرف دیگر قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی حاصل از خوشبوکننده‌ها می‌تواند موجب بروز مشکلاتی جدی مثل سرطان پروستات در مردان شود. در صورت حس کردن تنگی نفس ناشی از مواد شوینده و خوشبو کننده به متخصص ریه مراجعه کنید.

عوارض خانه تکانی - کودک

خانه تکانی و تندرستی

رعایت یکسری نکات در خانه تکانی به شما کمک می کند آسیب های کمتری ببینید و تندرستی خود را در هنگام خانه تکانی حفظ کنید. بیشتر آسیب ها بر اثر انجام حرکات تکرار شونده یا فشار بر مفاصل ایجاد می شوند. بین حرکات و کارها زمان استراحت قرار دهید و حتما از دیگران نیز کمک بگیرید.

– فراموش نکنید آسیب به مفصل تا آخر عمر شما را آزار می دهد بنابراین قانون محافظت از مفاصل با بهره گیری از مفصل بزرگتر را به کار بندید. بدان معنی که اگر می تواندی یک کیسه را با یک انگشت بلند کنید باید آن را با مفصل بزرگتر یعنی کف دست حمل کنید.

– هنگام بلند کردن اجسام از زمین از مفاصل زانو و کمر توأمان کمک بگیرید، کمرتان را صاف و زانو را خم نگه دارید تا فشار بین آنها تقسیم شود.

– اگر جسمی را بلند می کنید هرگز حرکات چجرخشی را چاشنی آن نکنید و بار را هم به بدنتان بچسبانید زیرا هر سانتیمتر دور نگه داشتن بار از بدن فاصله به صورت تصاعدی فشار وارده بر کمر و مفاصل را افزایش می دهد.

– اگر در ناحیه یک مفصل درد احساس کردید همان روز به پزشک متخصص مراجعه کنید و درمان زودرس را جدی بگیرید.

– کوفتگی های معمول بدن با مصرف ویتامین C برطرف می شود و می توان کوفتگی های کمی دردناک را نیز با استفاده از زانوبند یا آرنج بند بهبود بخشید. اجازه پزشک در این زمینه لازم و استفاده طولانی مدت از آنها ممنوع است.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید