لیمو عمانی خانگی سرشار از خواص است و تفاوت بسیاری با لیمو عمانی هایی که به صورت بسته بندی شرکتی هستند دارند.در این مطلب از پارس مگ ما روش هایی برای درست کردن لیمو عمانی خانگی به شما آموزش می دهیم.
لیمو عمانی یکی از اصلی ترین چاشنی غذاهای ایرانی است که طعم و عطری فوق العاده به آنها می بخشد. خشک شده لیمو ترش شیرازی را لیمو عمانی می گویند و برای طعم دادن و ترش مزه کردن به صورت درسته یا پودر شده (گرد لیمو) به غذاها و خورش هایی مانند قورمه سبزی و قیمه، آبگوشت، انواع سوپ، چای، دمنوش و شربت می افزایند.
خرید لیمو ترش :
برای تهیه لیمو عمانی اولین مرحله خرید لیمو ترش شیرازی است. لیموهایی را انتخاب کنید که دارای پوستی صاف و شفاف، درخشان و سالم هستند و لیموهایی که پوست کلفت و اسفجی دارند و زدگی و خرابی روی پوست خود دارند، را انتخاب نکنید زیرا نشان دهنده شرایط نگهداری و انبار کردن غیر استاندارد است. برای تهیه لیمو عمانی لیموهای بزرگ را انتخاب کنید.
همچنین در پارس مگ بخوانید : خشک کردن توت در خانه با بهترین روش ها
روش ها مختلف تهیه لیمو عمانی خانگی
لیمو عمانی در واقع همان لیمو ترش شیرازی خشک شده است که از آن به عنوان چاشنی در تهیه انواع غذاهای ایرانی استفاده می شود.
تهیه لیمو عمانی خانگی
مواد لازم لیمو عمانی | |
لیمو شیرازی | به مقدار دلخواه |
سرکه سفید | ۱ لیوان |
نمک | به مقدار کافی |
دستور تهیه لیمو عمانی
مرحله اول
برای تهیه لیمو عمانی بازاری ابتدا باید لیمو ترش مناسب خشک کردن تهیه کنیم. برای این منظور لیمو ترش شیرازی با رنگ زرد و بدون هیچگونه لک و زدگی تهیه می کنیم و داخل آبکش می ریزیم، سپس به خوبی می شوییم.
مرحله دوم
حالا روی لیمو ترش ها مقداری نمک و می پاشیم و به مدت ۴ ساعت کنار می گذاریم تا استراحت کنند. پس از گذشت این زمان داخل یک قابلمه بزرگ را با آب پر می کنیم و روی حرارت قرار می دهیم، سپس سرکه را به قابلمه اضافه می کنیم.
مرحله سوم
در این مرحله پس از اینکه آب جوش آمد، لیمو ترش ها را به مدت ۳ دقیقه درون مخلوط آب جوش و سرکه قرار می دهیم، سپس از قابلمه خارج می کنیم و درون یک سبد بزرگ می ریزیم، نیاز نیست روی لیمو ها آب بریزیم.
مرحله چهارم
سپس روی پوست هر لیمو ترش با یک خلال دندان چند سوراخ ایجاد می کنیم. حالا لیمو ترش ها را درون سب به صورتی که روی هم قرار نگیرند مقابل نور خورشید قرار می دهیم تا خشک شوند. حدود ۲ تا ۳ هفته برای خشک شدن لیمو ها زمان لازم است.
مرحله پنجم
در حین دو تا سه هفته ای که لیموها را برای خشک شدن در مقابل نور خورشید قرار داده ایم، هر دو تا سه روز یک بار لیمو ها را زیر و رو می کنیم تا به صورت یکدست خشک شوند. پس از اینکه لیمو ها خشک شدند، آنها را به فضای داخل خانه منتقل می کنیم.
مرحله ششم
حالا باید لیمو ترش ها را تا زمانی که کاملا سفت و شکننده شوند، در هوای آزاد خانه قرار می دهیم که کپک نزنند. پس از اینکه لیموها خشک شدند، آنها را درون ظرف درب بسته قرار می دهیم و در کابیت نگهداری می کنیم.
روش خشک کردن لیمو ترش با نور خورشید
- ابتدا لیمو ها را به خوبی بشویید، سپس آن ها را به مدت 24 ساعت در آب خیس کنید و در این مدت چند بار آب آن را عوض کنید تا تلخی پوست لیمو ها گرفته شود.
- پارچه نخی تمیزی بر کف یک سینی را پهن کنید و سپس لیمو ها را روی آن بریزید.
- سینی را حداقل 1 ماه در مقابل نور خورشید قرار دهید تا لیمو ها خشک شوند. لیموها در زمستان به زمان بیشتری برای خشک شدن نیاز دارند بنابراین اگر لیمو ها پس از یک ماه هنوز به طور کامل خشک نشده بودند، آن ها را کنار بخاری یا شوفاژ قرار دهید تا کاملا خشک شوند.
با استفاده از تابش نور خورشید یا بخاری
- لیموها را به خوبی بشویید و سپس آن ها را به مدت 24 ساعت در آب خیس کنید و در این مدت چند بار آب آن را عوض کنید تا تلخی پوست لیمو ها گرفته شود و بعد از این مدت آبکش کنید.
- لیموها را به صورت ورقه های نازک برش زده و هسته های لیمو را خارج کنید.
- کف سینی استیل ورقه های لیمو را بچینید.
- سینی را با برش های لیمو در مقابل تابش نور خورشید قرار دهید ، در زمستان سینی را روی شوفاژ یا حرارت ملایم بخاری قرار دهید تا خشک شوند.
با استفاده از دستگاه خشک کن
برش های لیمو را داخل دستگاه خشک کن گذاشته و همانند دیگر میوه های خشک مصرف کنید. استفاده از دستگاه خشک کن میوه، با حذف آب درون میوه از فساد آن جلوگیری کرده و باعث حفظ کیفیت و ماندگاری محصول در طولانی مدت می شود. برای تهیه لیموترش خشک شده ورقه ای به صورت زیر عمل کنید:
- لیموها را به خوبی بشویید و سپس آن ها را به مدت 24 ساعت در آب خیس کنید و در این مدت چند بار آب آن را عوض کنید تا تلخی پوست لیمو ها گرفته شود و بعد از این مدت آبکش کنید.
- لیموها را به صورت ورقه های نازک برش زده و سپس ورقه ها را به صورتی که بین آن ها فاصله ای نباشد، بر روی سینی خشک کن بچینید.
- دستگاه خشک کن را روی حرارت 125 درجه فارنهایت قرار دهید.
- تقریبا ده ساعت طول می کشد تا برش های لیمو کاملا خشک شوند.
با استفاده از فر
شما می توانید لیموها را به صورت ورقه ای در فر خشک کنید. برای این منظور:
- لیموها را به خوبی بشویید و سپس آن ها را به مدت 24 ساعت در آب خیس کنید و در این مدت چند بار آب آن را عوض کنید تا تلخی پوست لیمو ها گرفته شود و بعد از این مدت آبکش کنید.
- فر را روشن کنید و روی پایین ترین درجه ممکن قرار دهید.
- با کاغذ پارچمنت سینی فر را پوشانده و ورقه های لیمو را روی آن بچینید.
- سینی را به مدت 4 ساعت درون فر قرار دهید . در تمام این مدت هر 1 ساعت یک بار لیمو ها را زیرو رو کنید تا حرارت به همه قسمت ها به طور یکنواخت برسد.
- پس از خشک شدن کامل لیمو ها ، فر را خاموش کرده اما سینی را تا 24 ساعت از فر خارج نکنید.
- بعد از گذشت این مدت برش های خشک شده ی لیمو را از فر خارج کرده و درون ظرف شیشه ای یا پلاستیک فریزر نگهداری کنید.
طرز تهیه پودر یا گرد لیمو عمانی خانگی
پس از خشک کردن لیموها ، برای تهیه ی گرد لیمو عمانی، پوست لیمو عمانی خشک شده را از گوشت آن جدا کرده، سپس قسمت گوشتی لیمو عمانی را در آسیاب ریخته و آن را به صورت پودر درآورید. چنانچه در این بخش از نمناک اشاره کرده ایم باید به خاطر داشته باشید که حتما تخم های آن را از گوشت آن جدا کنید در غیر این صورت گرد لیمو عمانی تلخ خواهد شد.
نکات مهم :
اگر لیمو ترش های شیرازی بر روی درخت خشک شوند، لیمو عمانی زرد مایل به قهوه ای می شود. اگر آن ها را در آب و سرکه بجوشانند و سپس زیر نور خورشید خشک کنند، لیمو عمانی به دست آمده سیاه می شود.
لیمو عمانی را می توان در فر، دستگاه خشک کن و یا به طور طبیعی زیر نور خورشید خشک کرد.
برای گرفتن تلخی لیمو، قبل از خشک کردن لیمو آنها را به مدت 24 ساعت در آب خیس کنید و در این مدت چند بار آب آن را عوض کنید تا تلخی پوست لیمو ها گرفته شود.
روش نگهداری
اگر لیموها کاملا خشک شده باشند در ظروف دربسته و در جای خشک و خنک دور از نور قابل نگهداری هستند.
بهتر است آنها را بسته بندی کرده در فریزر نگهداری کنید تا کیفیت و عطر و طعمشان حفظ شود.
طرز تهیه لیمو عمانی خشک ورقه ای
در این روش لیموهای تازه و سفت را ورقه ورقه کرده و خشک می کنند.
در صورت استفاده از میوه خشک کن، امکان کپک زدن لیموها کمتر است.
اگر میوه خشک کن ندارید می توانید روی سینی پارچه نخی تمیزی پهن کنید، سپس لیموها را روی آن چیده و در آفتاب خشک کنید.
اگر محیط خانه هوای آزاد جریان داشته و آفتاب گیر باشد بهتر از هوای آزاد و زیر نور مستقیم آفتاب است.
نکات
در میوه خشک کن با دمای ۴۰ درجه تقریبا یک روز و نیم طول می کشد تا لیموها خشک شوند.
برای استفاده در خورش دانه های لیمو را جدا کنید تا خورش مزه تلخی نگیرد.
بهتر است قبل از خشک شدن دانه های لیمو را خارج کنید.
اگر لیمو ترش های شیرازی بر روی درخت خشک شوند، لیمو عمانی به دست آمده به رنگ زرد یا قهوه ای روشن دیده می شود که گوشت درون آن سیاه رنگ و براق است.
این نوع لیمو عمانی طعم شیرین تر و اسیدیته کمتری دارد.
اگر لیمو ترش شیرازی را به مدت مدت پنج دقیقه در آب نمک بجوشانند و سپس به مدت چندین هفته زیر نور خورشید خشک کنند، لیمو عمانی به دست آمده دارای پوست و گوشت سیاه رنگ می شود.
این نوع لیمو عمانی مزه ای تلخ تر دارد و اسیدی تر است.
هشدار
مصرف لیموعمانی پخته در غذاها به دلیل جذب مقدار زیادی از چربی و ادویه موجود در غذا، برای افراد مبتلا به چربی و فشار خون بالا مضر است و برای سایر افراد نیز میتواند باعث چاقی و اضافه وزن شود. به این منظور توصیه میشود، برای بهرهمندی از خواص درمانی لیموعمانی آن را به صورت دمنوش مصرف کنید، همچنین در پخت غذاها از روغن و نمک کمتری استفاده کنید.
برای رفع تلخی لیمو عمانی در غذا می توانید:
- از پودر یا گرد لیمو عمانی برای تهیه غذا استفاده کنید.
- لیمو عمانی را چند ساعت قبل از مصرف در آب گرم خیس کنید و سپس به غذا بیافزایید.
- هسته های داخل لیمو عمانی را خارج کنید زیرا درصد بالای از تلخی لیمو عمانی به تخم های آن مربوط می شود.
- برای گرفتن تلخی لیمو عمانی، آن را در آب برای چند دقیقه بجوشانید و پس از دور ریختن آب آن لیمو های جوشیده شده به غذا بیافزایید.
برای داشتن ۱ کیلو لیمو عمانی، به چه مقدار لیموترش تازه نیاز دارم ؟
تقریباً هر ۶-۷ کیلو لیموترش تازه، حدود ۱ کیلو لیموعمانی می دهد. پس اگر مقدار بیشتری لیمو عمانی لازم دارید، باید مقدار لیمو ترش بیشتری خشک کنید.
نکات تکمیلی و مهم :
لیموهای با پوست نازک برای این کار مناسب هستند. لیمو ترش با پوست ضخیم به مدت بیشتری برای خشک کردن نیاز دارند. لیموهای رسیده، با پوست زرد رنگ و نازک را انتخاب کنید. لیموهای نرسیده معمولاً پوست ضخیم تری دارند.
حدود ۱ ماه طول می کشد تا خشک شود؛ اما ارزش اش را دارد که لیمو عمانی را خودتان طبیعی در منزل درست کنید.
خواص درمانی لیمو عمانی خانگی
طبیعت و مزاج لیمو عمانی سرد و خشک می باشد. لیمو عمانی سرشار از ریبوفلاوین، فولیک اسید، ویتامین C، ویتامین D، کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر و پتاسیم است.
- کاهش فشار خون
- تقویت عضلات قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی
- افزاینده اشتها
- رفع ناراحتی معده
- بهبود حرکات روده
- پیشگیری و درمان یبوست و اسهال
- سم زدایی و پاک سازی رودهها
- منبع ویتامین C و D
- خاصیت ضد میکروبی طبیعی
- کاهش خطر ابتلا به سرطان
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کاهش خطر ابتلا به عفونت های ویروسی
- تقویت استخوانها و کاهش خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان
- تقویت عضلات و دندانها
- کاهش خستگی و کمبود انرژی
- موثر در بهبود سرماخوردگی و سرفه و مشکلات تنفسی ناشی از سرماخوردگی