عوامل محرک میگرن می تواند خیلی چیز ها باشد.غذا میتواند یکی از عوامل محرک ایجاد حملات میگرن و سردرد باشد.در این مطلب از پارس مگ ما شما را با تمامی عوامل محرک میگرن آشنا خواهیم کرد.
میگرن چیست ؟
میگرن نوعی سردرد مزمن و گاهی شدید است که معمولاً به صورت درد ضرباندار در یک طرف سر تجربه میشود. این حالت، که بیش از یک سردرد ساده است، میتواند به مدت چند ساعت تا چندین روز ادامه داشته باشد.
میگرن اغلب با علائمی مثل حساسیت به نور، صدا و گاهی بو همراه است و گاهی باعث تهوع و استفراغ هم در فرد مبتلا میشود. این بیماری میتواند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد داشته باشد، به طوری که انجام فعالیتهای روزمره را دشوار کند.
تفاوت میگرن با سردردهای دیگر
مهمترین تمایز میگرن از دیگر انواع سردرد در سه مورد است: شدت درد، مدت زمانی درد و نوع علائمی که همراه با آن ظاهر میشوند.
در حالی که سردردهای ناشی از تنش، اغلب به شکل احساس فشار یا سنگینی در هر دو طرف سر تجربه میشوند، میگرن معمولاً به صورت دردی تپشی و متمرکز در یک طرف سر احساس میشود.
میگرن ممکن است با علائم عصبی موقتی که به آن اورا میگرنی گفته میشود، مثل اختلالات بینایی (دیدن جرقهها و فلاشهای نوری)، سرگیجه یا اختلال در گفتار همراه باشد، که این نوع علائم معمولاً در سایر انواع سردردها مشاهده نمیشوند.
همچنین در پارس مگ بخوانید :درمان خانگی سردرد پیشانی و چشم با ۲۵ راهکار معجزه آسا و فوری
علائم میگرن چیست ؟
میگرن معمولا با علائم خاصی همراه است که تشخیص آن را از سایر انواع سردرد ممکن میکند. تشخیص به موقع و درک صحیح از علائم میگرن میتواند در مدیریت بهتر و کاهش تأثیر آن بر زندگی روزمره بسیار موثر باشد.
این نشانهها شامل دو دسته علائم اصلی و علائم همراه و هشداردهنده است که در ادامه توضیح خواهیم داد.
علائم اصلی میگرن
- درد ضرباندار، کوبنده یا ذُقذُق کننده، معمولاً در یک طرف سر احساس میشود؛ اما ممکن است به هر دو طرف سر نیز گسترش یابد.
- سردرد متوسط تا شدید که میتواند فعالیتهای روزمره را مختل کند.
- بسیاری از افراد مبتلا به میگرن نسبت به نور و صدا حساسیت بیشتری نشان میدهند.
- تهوع و استفراغ ممکن است همراه با درد سر باشند و شدت آن را افزایش دهند.
۱۱ نوع میگرن که باید بشناسید
سردردهای میگرنی به چند صورت بروز میکنند:
- میگرن متداول یا بدون اورا (Aura) : بدون مقدمه بروز میکند. این نوع میگرن شایعتر است.
- میگرن کلاسیک یا با اورا: در این نوع شخص نشانه ای قبل از وقوع سردردش دریافت می کند. به این نشان های هشدار دهنده “اورا” می گویند که می تواند شنیدن صداهای مبهم و یا دیدن نورهای سفید باشد. حتی برخی افراد در روزهای قبل از سردرد خمیازه های طولانی و مکرر می کشند. در این نوع از میگرن، فرد حدود ۲ تا ۶ ساعت درد شدیدی را در سر خود احساس میکند.
- میگرن پیچیده: همزمان با سردرد میگرنی نوع دیگری از سردرد هم بروز میکند.
- میگرن مزمن: این نوع از میگرن بیش از ۱۵ روز در ماه فرد را درگیر خود میکند و بیشتر از ۳ ماه طول میمکشد. یعنی فرد در بیشتر روزهای ماه دچار سردرد با فرکانس درد مختلف است.
- میگرن چشمی: این نوع میگرن، سردرد بسیار شدید همراه با اختلال در بینایی است. میگرن چشمی گاهی منجر به کوری یکی از چشمها یا نابینایی لحظه ای میشود. علائم میگرن چشمی دیدن نور سفید، تاری دید، عدم مشاهده قسمتی از میدان دید، است.
- میگرن شکمی: این نوع میگرن معمولا در کودکان دیده میشود. این کودکان همراه با سردرد، مشکلات گوارشی نیز دارند و ممکن است دچار اختلال در رشد هم شوند.
- میگرن حاد: در این نوع از میگرن، افراد گاهی تا دو هفته سردرد دارند. درد این افراد کمتر از درد میگرن مزمن است.
- میگرن قاعدگی: این میگرن در دوران قاعدگی یا قبل از آن رخ میدهد. این نوع درد، همراه با حالت تهوع است. میگرن قاعدگی گاهی در دوران تخمکگذاری رخ میدهد. بهترین روشهای خانگی درمان میگرن قاعدگی را در مقاله ای مفصل بیان کردیم.
- میگرن بازیلر: بازیلر نامش را از شریان بازلر مغز گرفته است که یکی از رگ های خونی مغز است. بازیلر تحت انقباضات و اسپاسم قرار میگیرد و فرد را دچار علائمی مانند؛ ضعف، لکنت، سرگیجه، وزوز گوش و تاری دید می کند.
- میگرن وستیبولار: یا سرگیجه میگرنی که فرد دچار عدم تعادل و سرگیجه و مشکلات شنوایی و بینایی می شود. ممکن است این نوع بدون سردرد و فقط با سرگیجه باشد.
- میگرن عصبی: میگرن عصبی از انواع شایع میگرن است که موجب بروز سردردهای ضرباندار میشود.
آنچه که به عنوان مقدمه در تعریف سردرد میگرنی گفته میشود، حالتهایی است که پیش از شروع سردرد در فرد پدیدار میشود. این موضوع در افراد مختلف متفاوت است. در بعضی، حالت تهوع به فرد دست میدهد و در بعضی دیگر، حساسیت به نور و صدا. بعضی افراد نیز تجربه دیدن لکههای سیاه یا جرقه در پیش چشم خود دارند. این علائم در همه افراد دیده نمیشود و تنها بعضی از مبتلایان به میگرن آن را تجربه میکنند.
چه عواملی باعث بروز میگرن میشوند ؟ ۱۵ علت میگرن
علتهای مختلفی برای بروز میگرن وجود دارد که نمیتوان هیچکدام را به طور قطع، به عنوان علت میگرن معرفی کرد. اما بعضی از آنها عمومیت بیشتری دارند و در مبتلایان به این بیماری، بیشتر دیده شده است. از میان آنها به این عوامل میتوان اشاره کرد:
-
- سابقه خانوادگی : در بسیاری از افراد مبتلا به میگرن، سابقه وجود این بیماری در یکی از اعضای نزدیک خانواده دیده شده است.
- تغییر الگوی خواب: کمخوابیهای طولانی مدت، و تغییر زمان خواب، مثلا بیداری شبانه، از دلایل شروع میگرن است.
- وجود ادویههای زیاد در غذا
- تغییرات دمای هوا
- گرسنگی طولانی مدت
- نور زیاد چراغها
- کم شدن آب بدن
- تغییرات هورمونی به خصوص در خانمها، برای مثال، بارداری، یائسگی یا میگرن دوران قاعدگی
- صداهای بسیار بلند
- عوارض بعضی از داروها
- مصرف الکل یا سیگار و در بعضی مواقع کافئین
- غذاهای مانده و چرب
- پنیر
- بوهای تند و خاص
- استرس
عوامل محرک میگرن
رایجترین عوامل محرک میگرن عبارتاند از:
- تغییرات هورمونی: تغییر میزان هورمون استروژن ممکن است باعث میگرن و سردردهای هورمونی در زنان شود. مصرف داروهایی مانند قرصهای جلوگیری از بارداری یا هورموندرمانی جایگزین ممکن است سردردهای میگرنی را تحریک یا آنها را شدیدتر کنند.
- استرس: وقتی استرس دارید، مغزتان با ترشح مواد شیمیایی پاسخ جنگ یا گریز را آغاز میکند. اضطراب، نگرانی و ترس باعث ایجاد تنشهای بیشتر و شدیدترشدن سردردهای میگرنی میشوند.
- مصرف برخی غذاها: غذاهای شور و فراوریشده از عوامل محرک میگرن هستند. شیرینکنندههای مصنوعی آسپارتام و تقویتکننده طعم مونوسدیمگلوتامات (MSG) نیز ممکن است باعث بروز علائم میگرن شوند.
- حذف وعدههای غذایی: حذف وعده غذایی قند خون را کاهش میدهد و باعث ایجاد سردرد میشود.
- اضافهبار حسی: چراغهای روشن، صداهای بلند و بوهای تند ممکن است در برخی افراد باعث ایجاد سردردهای میگرنی شوند.
- تغییر الگوی خواب: کمبود خواب یا خوابیدن بیش از حد هم ممکن است فرد را دچار علائم میگرن کند.
- فشار فیزیکی: گرچه فعالیت بدنی منظم یکی از اصول سالمبودن است، اگر سابقه ابتلا به میگرن دارید باید از انجام تمرینات شدید خودداری کنید.
- تغییرات آبوهوایی: تغییر شرایط جوی و آبوهوایی نیز یکی از رایجترین عوامل محرک میگرن محسوب میشود.
- مصرف بیش از حد دارو: مبتلا به میگرن هستید و برای درمان میگرن بیش از ۱۰ روز در ماه دارو مصرف میکنید ؟ مصرف بیش از حد دارو ممکن است شما را در معرض ابتلا به سردردهای برگشتی قرار دهد. سردرد ناشی از مصرف بیش از حد دارو سردرد بازگشتی نامیده میشود.
خوراکیهای محرک میگرن
۱. کافئین از عوامل محرک میگرن
گرچه طبق پژوهشهای مختلف مصرف متعادل نوشیدنیهای کافئیندار برای تسکین حملات میگرنی مؤثر است، مصرف بیش از حد آنها ممکن است وضعیت را بدتر کند. مصرف بیش از حد نوشیدنیهای کافئیندار یا حتی ترک ناگهانی کافئین ممکن است باعث بروز علائم میگرن شود. غذاها و نوشیدنیهای کافئیندار عبارتاند از:
- قهوه؛
- چای؛
- شکلات.
۲. شیرینکنندههای مصنوعی از عوامل محرک میگرن
بسیاری از غذاهای فراوریشده حاوی شیرینکنندههای مصنوعیاند. این نوع شیرینکنندهها جایگزین قندی هستند که برای افزودن طعم شیرین به غذاها و نوشیدنیها اضافه میشوند. یکی از مضرات مصرف شیرینکنندههای مصنوعی ایجاد یا تشدید سردردهای میگرنی است. تا حد امکان خوراکیهای حاوی این نوع شیرینکنندهها را مصرف نکنید.
۳. الکل از عوامل محرک میگرن
الکل یکی از رایجترین محصولات محرک میگرن محسوب میشود. در پژوهشی معتبر، بیش از ۳۵درصد شرکتکنندگان مبتلا به میگرن گزارش دادند که الکل یکی از تأثیرگذارترین محرکهای میگرن در آنهاست. الکل باعث کمآبی بدن میشود و کمآبی یکی از مهمترین عوامل ایجاد سردرد است.
۴. شکلات از عوامل محرک میگرن
بر اساس گزارش بنیاد میگرن آمریکا، شکلات بعد از الکل دومین محرک رایج حملات میگرنی محسوب میشود. محتوای کافئین و بتافنیلاتیلامین موجود در شکلات ممکن است در برخی افراد باعث سردردهای میگرنی شود.
۵. غذاهای حاوی مونوسدیم گلوتامات از عوامل محرک میگرن
مونوسدیم گلوتامات (MSG) نوعی نمک اسیدگلوتامیک است که بهطور طبیعی در بدن ما وجود دارد. برخی غذاهای خاص نیز حاوی این نمکاند و در بسیاری از غذاها بهعنوان چاشنی استفاده میشود. گرچه مصرف این نوع نمک بیخطر تلقی میشود، برخی محققان مصرف آن را با بروز حملات میگرنی مرتبط میدانند.
۶. گوشتهای فراوریشده از عوامل محرک میگرن
گوشتهای فراوریشده مانند ژامبون، هاتداگ و سوسیس همگی حاوی مواد نگهدارندهای بهنام نیتراتاند که رنگ و طعم گوشت را حفظ میکند. این نوع گوشتها ممکن است با واردکردن نیتریکاکسید در خون باعث گشادشدن رگهای خونی مغز شوند. پژوهشها حاکی از آناند که نیتریکاکسید یکی از عوامل محرک میگرن است.
۷. پنیرهای رسیده از عوامل محرک میگرن
پنیر رسیده نوعی پنیر است که با دستورالعمل خاصی درست میشود و پس از تولید در شرایط خاصی چندین ماه در سردخانه میماند تا به پنیر کامل تبدیل شود. پنیرهای رسیده حاوی مادهای بهنام تیرامین هستند؛ تیرامین نوعی مادهای شیمیایی است که باعث سردرد و میگرن میشود. پنیرهای سرشار از تیرامین عبارتاند از:
- پنیر فتا؛
- پنیر آبی (بلوچیز)؛
- پنیر پارمزان (پارمیجانو).
۸. غذاهای ترش و تخمیری از عوامل محرک میگرن
غذاهای تخمیری هم ممکن است مانند پنیرهای رسیده حاوی مقادیر زیادی تیرامین باشند. این غذاها عبارتاند از:
- خیارشور؛
- کیمچی؛
- کامبوچا؛
- ترشی بامیه؛
- ترشی فلفل هالوپینو.
۹. غذاهای منجمد از عوامل محرک میگرن
خوردن غذاها و نوشیدنیهای منجمد مانند بستنی ممکن است باعث سردرد میگرنی شدید شود.
۱۰. غذاهای شور از عوامل محرک میگرن
گاهی علت بروز علائم میگرن خوردن غذاهای شور (مخصوصا غذاهای فراوریشده شور) است. مصرف سدیم زیاد فشار خون را افزایش میدهد و باعث سردرد یا حملات میگرنی میشود.
درمان میگرن
درمان میگرن میتواند شامل ترکیبی از داروهای تجویزی و بدون نسخه (OTC) و درمانهای جایگزین باشد.
برای سردردهای گاهبهگاه یا دردهای میگرنی، میتوانید از داروهای بدون نسخه برای تسکین درد استفاده کنید. پزشک شما همچنین ممکن است داروهای تریپتان را برای تسکین درد تجویز کند.
اگر به طور منظم دورههای میگرن را تجربه میکنید، پزشک احتمالا داروهای پیشگیرانه تجویز میکند. این داروها ممکن است شامل مسدود کنندههای بتا باشند که میتوانند فشار خون را کاهش داده و حملات میگرنی را کاهش دهند.
داروهای ضد افسردگی هم گاهی برای جلوگیری از علائم میگرن تجویز میشود؛ حتی در افرادی که افسردگی ندارند.
شواهدی وجود دارد که برخی درمانهای جایگزین میتوانند به درمان میگرن کمک کنند. برخی از این درمانها در ادامه آورده شدهاند؛
- ماساژ درمانی که میتواند تعداد حملات میگرنی را کاهش دهد
- بیوفیدبک (Biofeedback) که به شما یاد میدهد چگونه پاسخهای فیزیکی استرس، مانند تنش عضلانی را بررسی کنید
- ویتامین B2 یا ریبوفلاوین، که میتواند از بروز میگرن جلوگیری کند
- مکملهای منیزیم
چشمانداز و پیشگیری
دورههای میگرن میتواند دردناک باشد و زندگی شما را مختل کند. خوشبختانه برخی از تغییرات در شیوهی زندگی و عادت هایی وجود دارند که میتوانید از آنها برای جلوگیری از حملات میگرن استفاده کنید.
برخی راهکارها در ادامه آمدهاند؛
- به طور منظم غذا بخورید و هرگز وعدههای غذایی را حذف نکنید.
- مصرف کافئین را محدود کنید.
- به اندازهی کافی بخوابید.
- با تمرینهای یوگا، ذهنآگاهی یا مدیتیشن، استرس را در زندگی خود کاهش دهید.
- مدت زمانی که به صفحات روشن نگاه میکنید یا در معرض نور مستقیم خورشید هستید محدود کنید چرا که هر دو میتوانند باعث میگرن شوند.
- در استفاده از تلویزیون، کامپیوتر و سایر صفحات نمایش، زمان استراحت در نظر بگیرید.
- رژیم غذایی حذفی را امتحان کنید که شامل حذف کردن مواد غذایی است که متوجه شدهاید باعث تحریک میگرن در شما میشوند.
سایر محرکهای میگرن
محرکهای میگرن فقط به غذا محدود نمیشوند و عوامل دیگری هم میتوانند در آن دخالت داشته باشند. گاهی این عوامل بسیار بیشتر از رژیم غذایی، روی میگرن تأثیرگذار هستند. در ادامه چند نمونه از این محرکها اشاره میکنیم که باید سعی کنید با تغییر سبک زندگی، آنها را از زندگی خود حذف کنید.
۱. استرس از عوامل محرک میگرن
افزایش یا کاهش چشمگیر استرس جسمی یا روانی میتواند باعث ایجاد میگرن شود.
محققان دانمارکی دریافتند که اکثر افراد مبتلا به میگرن گزارش میدهند که حملات آنها با استرس ارتباط دارد.
سایر محققان گزارش دادهاند که بین ۵۰ تا ۸۰ درصد از افراد مبتلا به میگرن میگویند استرس باعث سردردهای میگرنی آنها میشود. برخی از افراد پس از یک رویداد استرسزا میگرن را تجربه کردند، در حالی که برخی دیگر در بحبوحهی یک رویداد استرسزا حمله جدیدی را تجربه کردند.
۲. کمبود خواب یا جت لگ
اختلال خواب یکی از رایجترین عوامل محرک میگرن است. خواب ناکافی اغلب محرک حملات حاد میگرنی است. خواب بیش از حد هم یک محرک است که اغلب افراد آن را گزارش میکنند.
جت لگ یا پرواززدگی و تغییرات در برنامهی کاری شما هم میتواند با شروع میگرن مرتبط باشد. بیخوابی شایع ترین اختلال خواب است که با میگرن مزمن همراه است. افرادی که میگرن مزمن و همچنین بیخوابی دارند، بیشتر در معرض اضطراب یا افسردگی هستند.
این شرایط یک ویژگی مشترک دارند؛ اختلال در خواب. در عین حال، بسیاری از مردم گزارش میدهند که خواب، غالبا سردردهای میگرنی آنها را تسکین میدهد.
۳. گرسنگی یا کمآبی بدن
افرادی که میگرن دارند بهتر است از حذف کردن وعدههای غذایی خودداری کنند. تحقیقات نشان میدهد که حذف وعدههای غذایی اغلب با شروع میگرن ارتباط دارد. هنوز مشخص نیست که چگونه این اتفاق میافتد. این مسأله احتمالا مربوط به کاهش سطح گلوکز خون است.
کمآبی بدن هم بهعنوان محرک احتمالی میگرن مطرح شده است. ننوشیدن آب کافی با شروع سردرد ارتباط دارد.
یک نظرسنجی کوچک از افراد مبتلا به میگرن نشان داد که «مصرف مایعات ناکافی» با شروع سردرد در حدود ۴۰ درصد از پاسخدهندگان، مرتبط است.
۴. مصرف بیش از حد دارو
استفادهی بیش از حد از داروها یکی از عوامل شایع در تحریک میگرن است.
افرادی که بیش از حد از مسکنهای معمولی استفاده میکنند، بیشتر احتمال دارد که از میگرنهای گاهبهگاه به میگرن مزمن مبتلا شوند. افراد مبتلا به میگرن اغلب از داروهایی مانند داروهای افیونی و بوتالبیتال استفاده میکنند.
استفادهی بیش از حد از این داروها و سایر داروهای مسکن، مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) ، در واقع ممکن است باعث سردردهای مکرر شود. همچنین ممکن است منجر به درد بیشتر در طی حملات میگرن شود.
داروهایی که در گروه مواد افیونی قرار دارند به احتمال زیاد با ایجاد میگرن مزمن مرتبط هستند. مشخص نیست که چرا مصرف زیاد مسکنها میتواند علائم میگرن را بدتر کند.
۵. بوهای غیرمعمول یا تند
افراد مبتلا به میگرن اغلب گزارش میدهند که بوهای تند یا غیرمعمول باعث سردرد آنها میشود. آنها معمولا عطر را بهعنوان یکی از عوامل محرک میگرن ذکر میکنند.
علاوه بر این، حدود نیمی از افراد مبتلا به میگرن، عدم تحمل بو در هنگام حملات را گزارش میکنند. این پدیده بهعنوان اسموفوبیا شناخته میشود و منحصر به افراد مبتلا به سردرد میگرنی است.
در طول دورههای میگرن، دود سیگار، بوی غذا و رایحههایی مانند عطر، بیشترین رایحهها را ایجاد میکردند.
در یک مطالعه به این نتیجه رسید که افراد مبتلا به میگرن و اسموفوبیا بیشتر در معرض علائم اضطراب و افسردگی هستند.
۶. نور زیاد و صداهای بلند
برخی از افراد گزارش میدهند که نورهای زیاد، چشمکزن یا تپنده یا صداهای بلند ممکن است بهعنوان محرک میگرن عمل کنند.
یک مطالعه کوچک در اروپا نشان داد که حتی قرار گرفتن کوتاهمدت در معرض نور خورشید ممکن است باعث ایجاد میگرن شود. مشارکتکنندگان در مطالعه گزارش کردند که با برخی از اقدامات زیر تسکین یافتهاند؛
- پوشیدن کلاه و نقاب آفتابگیر
- استفاده از عینک آفتابی
- اجتناب از مکانهای آفتابی
- خواب بیشتر
با این حال، یک متخصص مغز و اعصاب دربارهی این مطالعه خاطرنشان کرد که نور خورشید ممکن است عامل اصلی ایجاد میگرن نباشد. او اظهار داشت که نور خورشید تنها در صورتی باعث میگرن میشود که شب قبل الکل مصرف شده باشد.
وی همچنین خاطرنشان کرد که نور خورشید میگرن را تحریک میکند در صورتی که قبلا دچار کمخوابی، استرس، کمآبی یا کاهش قند خون به دلیل حذف وعدهی غذایی شده باشید. نتیجهگیری او این است که نور زیاد بهخصوص نور آفتاب ممکن است نوعی محرک ثانویه باشد.
افرادی که به نظر میرسد حملات میگرنی آنها با نور شدید ایجاد شده است، باید در نظر بگیرند که آیا عوامل دیگر هم ممکن است برای آنها محرک بوده باشند یا نه.
۷. تغییرات آب و هوا
تغییرات آب و هوایی در آزمایشها با شروع سردرد میگرنی مرتبط بودهاند. در مطالعه روی نوجوانان برزیلی مبتلا به میگرن، الگوهای آب و هوایی که به احتمال زیاد باعث سردرد میشوند عبارتاند از آب و هوای آفتابی و روشن، گرم، سرد و متغیر.
در یک مطالعه کوچک دیگر، مشخص شد که توفان همراه با رعد و برق به طور قابل توجهی با شروع سردرد ارتباط دارد. به طور خاص، محققان به این نتیجه رسیدند که رعد و برق عامل تحریک کننده است اگرچه آنها مطمئن نیستند که چگونه صاعقه میتواند باعث ایجاد میگرن شود.
۸. هورمونهای زنانه
به گفتهی بنیاد تحقیقات میگرن، زنان سه برابر بیشتر از مردان دچار سردرد میگرنی میشوند. شواهد نشان میدهد که نوسانات هورمونهای جنسی زنانه ممکن است در شروع و شدت سردرد نقش داشته باشد.
بیش از نیمی از شرکتکندگان زن در یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ اعلام کردهاند که در دوران قاعدگی دچار سردردهای میگرنی شدید میشوند. زیرمجموعه کوچکی از این زنان، میگرن را فقط در دوران قاعدگی تجربه کردهاند.
استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی ممکن است علائم را بدتر کند؛ در حالی که بارداری ممکن است برای برخی از زنان مبتلا به میگرن تسکیندهنده باشد. با این حال، حاملگی با بدتر شدن علائم برای برخی از زنان در ارتباط بوده است. پس از یائسگی ممکن است تا حدودی از شدت سردرد خلاص شوید.
۹. فعالیت بدنی
ورزش شدید ممکن است باعث ایجاد میگرن شود. یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ نشان داد که ۳۸ درصد از افراد مبتلا به میگرن، گاهی حملات میگرنی ناشی از ورزش را تجربه میکنند.
بسیاری از افراد مبتلا به میگرن ناشی از ورزش، گزارش کردهاند که سردردهای آنها با گردندرد شروع میشود. بیش از نیمی از آنها، ورزشهای دلخواه خود را برای جلوگیری از ایجاد حملات میگرنی کنار گذاشتهاند.
برخی از افراد گزارش کردهاند که توانستهاند تمرینات با شدت کم را جایگزین فعالیتهای با شدت بالا کنند که ممکن است باعث حمله شود.
راهکارهای مقابله با محرکهای میگرن
۱. غذاهای محرک میگرن را مصرف نکنید
حالا که خوراکیهای محرک میگن را شناختید، لازم است مصرف آنها را محدودتر کنید. یکی از راهکارهای مفید در این زمینه این است که نام خوراکیهایی را یادداشت کنید که قبل از بروز علائم میگرن خوردهاید. بهمرور زمان متوجه میشوید که کدام خوراکیها در ایجاد علائم سردردهای میگرنی شما نقش دارند. با حذف این خوراکیها از رژیم غذایی میتوانید با یکی از مهمترین عوامل محرک میگرن مقابله کنید.
۲. غذایتان را سروقت بخورید
گاهی ممکن است به دلایل مختلف وسوسه شوید که یکی از وعدههای غذایی را حذف کنید و وعده بعدی را جایگزین آن کنید. با این کار قند خونتان افت میکند و کمکم سردردتان شروع میشود. طبق یک برنامه منظم غذا بخورید و اجازه ندهید بدنتان کمآب شود.
۳. مصرف کافئین را محدود کنید
بیشتر ما ایرانیها عادت کردهایم روزانه چندین لیوان چای و قهوه و سایر نوشیدنیهای کافئیندار بخوریم، غافل از اینکه مصرف بیش از حد این نوشیدنیها احتمال بروز علائم میگرن را افزایش میدهد. اگر میگرن دارید، سعی کنید کمکم مقدار کافئین مصرفیتان را کاهش دهید. قطع ناگهانی و یکباره کافئین ممکن است علائم میگرن را تشدید کند.
۴. از تمرینات ورزشی شدید بپرهیزید
همه افراد برای سالمبودن به فعالیت بدنی منظم نیاز دارند. اگر دچار میگرن هستید، همیشه باید اعتدال را حفظ کنید و ورزشهایی با شدت متوسط را انجام دهید.
۵. استرس را مهار کنید
برای غلبه بر استرس میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید. برخی از مؤثرترین روشها عبارتاند از:
- مدیتیشن؛
- دعاکردن؛
- ورزشکردن؛
- وقتگذراندن با افراد موردعلاقه؛
- انجام کارهای سرگرمکننده و لذتبخش.