روش گرفتن شیر از کودک با راهکار های کاربردی پارس مگ بسیار آسان خواهد شد. گرفتن شیر از کودک دغدغه ی خیلی از مادران است، اما جایی برای نگرانی وجود ندارد؛ ما به شما بهترین زمان برای انجام این کار و همچنین بهترین روش های انجام آن را یاد می دهیم.
بهترین زمان برای متوقف کردن شیردهی چه زمانی است؟
وقت یا زمان مناسبی برای متوقف کردن شیردهی وجود ندارد. مطمئن شوید که هم شما و هم فرزندتان شاد هستید، احتمالاً تنها قاعده شما هستید اما قبل از اینکه تصمیم بگیرید، این مطلب ممکن است به شما کمک کند بدانید که چگونه شیر سینه می تواند به نفع کودک یا کودک نوپای شما باشد.
بهتر است برای شش ماه اول عمرش چیزی جز شیرسینه به نوزادتان ندهید بعد از آن، می توانید غذاهای جامد خود را در کنار شیر خود به او بدهید. نوزاد شما هنوز به شیر مادر به عنوان منبع اصلی تغذیه و کالری در سال اول خود نیاز دارد.
تا زمانی که شیردادن از سینه را حفظ می کنید، نوزادتان به لذت بردن از فواید سلامتی آن، از جمله محافظت از عفونت و امراض، ادامه خواهد داد. همچنین شواهدی وجود دارد که شیردهی به کودک شما کمک می کند تا اولین غذای جامد خود را هضم کند.
زمانی که تصمیم گرفتید، به تدریج تغییرات را ایجاد کنید این به بدن شما زمان می دهد تا درست کردن شیر را تنظیم کنید و به نوزادتان با بطری یا شیر خشک شیر بدهید.
دادن شیر از سینه می تواند یک تجربه احساسی باشد و ممکن است احساسات متفاوتی نسبت به آن داشته باشید ممکن است احساس ناراحتی کنید، اما خوشحال هم باشید.خبر خوب این است که توقف شیردهی به پیوند نزدیک شما و نوزادتان پایان نمی دهد در حقیقت، شیردادن از سینه تنها سرآغاز روابط بسیار ویژه شماست.
چگونه می توانم شیردادن از سینه را از برنامه غذایی کودک حذف کنم؟
چنانچه در ادامه این بخش از نمناک توضیح خواهیم داد بهتر است به جای توقف ناگهانی تعداد دفعات در یک روز را کاهش دهید ؛ اگر به طور ناگهانی توقف کنید، می تواند هم برای کودک و هم شما ناراحت کننده باشد. این کار می تواند سینه های شما را پر و دردناک ترکند و گاهی اوقات می تواند منجر به التهاب دردناک سینه (ورم سینه) شود.
- اگر کودک شما کم تر از یک سال دارد یا کوچک تر است، باید شیر را با یک بطری شیر جایگزین کنید.
- اگر کودک بیش از شش ماه دارد، می توانید به جای آن یک فنجان یا یک ظرف شیشه ای استفاده کنید. ترکیب یک شیر با شیرمادر می تواند راه خوبی برای آرام کردن نوزادتان باشد.
- اگر کودک شما بیش تر از یک سال دارد و انواع غذاها و نوشیدنی ها را می خورد، به غذای جایگزین نیاز نخواهد داشت.
- تغییر روتین و منحرف کردن فرزندتان با یک بازی یا فعالیت می تواند کمک باشد.
- برخی از مادران خودشان شیر به او نمی دهند و تغذیه نمی کنند، اما اگر فرزندشان خواست هم امتناع نمی کنند.
چقدر طول می کشد تا کودکم را از شیر بگیرم؟
فرآیند گرفتن از شیر کودک برای همه متفاوت است بسیار به این بستگی دارد که کودک شما چقدر سریع و چه خوب خود را وفق دهد. مسائل را با سرعت ثابت در نظر بگیرید و انعطاف پذیر باشید به این ترتیب اگر شما یا نوزادتان بخواهید، می توانید همه چیز را کم کنید. کاملاً متوقف کردن شیردادن از سینه می تواند از چند هفته تا چند ماه طول بکشد.
اگر فرزند من نخواهد شیردهی را متوقف کند چه می شود؟
اگر نوزادتان هیچ نشانه ای از تمایل به توقف شیردهی را نشان نداد، سعی کنید صبور باشید او از شیر مادر لذت می برد، چون به راحتی تغذیه می کند و به او غذا می دهد. با توجه به این موضوع، می توانید به او کمک کنید با امتحان کردن موارد زیر خود را تطبیق دهد:
- به طرق دیگری به او آرامش ببخشید.
- به تدریج جای سینه خود را عوض کنید.
- با روش های خوب دیگر به کودک خود غذا بدهید.
- چیزهای زیادی به او بدهید، یا اینکه پدرش را برای گذراندن چند وقت خاص با او درگیر کنید.
- همچنین می توانید با هم به یک کتاب نگاه کنید، با او آواز بخوانید، یا با او بازی کنید.
- در شب به مالیدن یا آرام کردن پشتش بروید، یا او را در حین آواز خواندن تکان دهید.
چند روش گرفتن شیر از کودک
تعویق تغذیه
دیر غذا دادن می تواند خوب کار کند زمانی که کودک شما تقاضای شیرتان را می کند، به او بگویید که بعداً بهش غذا خواهید داد و او را با یک فعالیت منحرف کنید. به جای شیر دادن او در اوایل شب، می توانید از او بخواهید تا وقت خواب صبر کند.
وقت شناس باشید و لحظه ای مناسب را انتخاب کنید
رویدادهای مهم زندگی که می تواند از شیر دادن جلوگیری کند؛ آیا کودک شما بیمار بوده است؟ اغلب کودکانی که احساس خوبی ندارند، اغلب تمایل به تغذیه بیشتری نسبت به غذا یا نوشیدنی های دیگری دارند. در حقیقت، شیردادن از سینه ممکن است به بهترین نحو مورد توجه قرار گیرد.
9 روش گرفتن شیر از کودک با غذاهای جامد
در روش گرفتن شیر از کودک به این نکات توجه کنید.
بدانید چه زمانی باید توقف کنید
زنان حتی اگر آماده نیستند، نیازی به توقف شیردهی ندارند، و اگر کافی باشد، نیازی به ادامه شیردهی نیز ندارند.
اطمینان از تغذیه کافی
- زنان برای نوزادان کم تر از 1 سال از شیر خشک جلوگیری می کنند.
- کودکان بزرگ تر از 6 ماه هنوز به شیرخشک یا شیر مادر نیاز دارند ، اما می توانند به غذاهای جامد با سن مناسب نیز روی بیاورند.
- به کودکان کم تر از 1 سال نباید شیر گاو ، سویا و یا محصولات مشابه دیگر داده شود.
- کودکانی که غذای جامد می خورند به پروتئین ، آهن و مواد غذایی کافی نیاز دارند.
- اگر نگران هستید ، والدین می توانند با پزشک اطفال در مورد تعادل مناسب مواد غذایی و مصرف کالری روزانه ایده آل مشورت کنند.
- برخی از کودکان ممکن است به مکمل یا مکمل دیگری نیاز داشته باشند، به خصوص اگر آهن و یا ویتامین D کافی به دست نیاورند.
روش گرفتن شیر از کودک با حذف استرس
بعضی از کودکان به راحتی از شیر مادر گرفته می شوند در حالی که برخی دیگر اعتراض می کنند.برنامه ریزی برای این دورران سخت می تواند به ساده تر کردن روند کمک کند هم چنین به آرامی می تواند از استرس برای مادر و کودک جلوگیری کند .والدین باید در طول چند هفته فرزندشان را از شیر بگیرند.
شیر ندادن در شب و از شیر گرفتن کودک در شب
زمانی که آن ها بین 6 ماه و 1 سال سن دارند، اغلب کم تر در طول شب غذا می خورند. از این فرآیند برای از شیر گرفتن استفاده می شود و می تواند به مادران کمک کند تا استراحت کنند.هم چنین ممکن است به این معنی باشد که زنان می توانند شیردهی را طولانی تر کنند، چون شیردهی شبانه کمتر از روز است.
از دیگر روش گرفتن شیر از کودک استفاده از پمپاژ است
شیردهی با توجه به عرضه و تقاضا عمل می کند ؛ زمانی که یک نوزاد شیر بیشتری می نوشد، یا یک زن مرتبا ً پمپ می کند، بدن او شیر تولید می کند.
روند شیردهی را به آهستگی کاهش دهید
این کار ممکن است وسوسه کننده باشد که شیردهی را رها کنید، اما انجام این کار می تواند باعث درد نوک سینه و درد روانی هم برای مادر و هم نوزاد شود .یک استراتژی آسان تر، کاهش تدریجی جلسات شیردهی در طول چند هفته است.
مدیریت CRL روش گرفتن شیر از کودک
اگر پمپاژ برای چند دقیقه کمک نکند، شیردهی می تواند روش های دیگری را برای مدیریت ناراحتی پیدا کنند. هر دوی پمپاژ و شیر می تواند تامین شیر سینه را افزایش دهد، که ممکن است باعث ناراحتی و کاهش روند تغذیه با شیر شود.
برخی از استراتژی ها که ممکن است ناراحتی را کاهش دهند، عبارتند از:
- استفاده از برگ های کلم روی سینه. مرطوب کنندگی برگ ها ممکن است به تورم کمک کند.
- مصرف داروی ضد التهابی برای درد.
- ماساژ و مالش گرم سینه قبل از تغذیه کودک ، یا گرفتن حمام داغ.
- به کار بردن کمپرس سرد ( مانند کیسه های نخود یخ زده ) پس از شیردهی.
- درباره قرص های ضد بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
- برخی از زنان متوجه می شوند که قرص کنترل بارداری تامین شیر سینه را کاهش می دهد، که ناراحتی از شیر گرفتن را کاهش می دهد.
- ماساژ دادن پوست سینه برای کاهش خطر دریچه های مسدود شده، مناسب است.
- پوشیدن سینه بند محکم و لباس های تنگ می توانند درد را بدتر کنند و حتی ممکن است باعث عفونت سینه شوند.
علائم مشکل را بشناسید
توقف شیردهی می تواند استرس زا باشد اما به ندرت خطرناک است ؛ دو خطر اولیه از شیر گرفتن ، عفونت سینه و سوتغذیه کودک است .برخی از مادران دچار افسردگی و یا اضطراب می شوند و برخی از کودکان برای تسکین دادن خود بدون تغذیه با سینه تلاش می کنند.
زنگ خطرهای از شیرگرفتن کودک
در صورت مشاهده هر کدام از علائم زیر با یک پزشک تماس بگیرید:
- مادر تب کند
- سینه متورم، سرخ و یا داغ شود.
- ترشح بوی تعفن یا بوی گندی از سینه بیاید.
- مادر نشانه هایی از افسردگی و اضطراب داشته باشد.
- مادر دیگر احساسی به بچه اش نداشته باشد.
- کودک کمتر پوشکش را خیس و کثیف کند.
- کودک یک تغییر مهم در الگوهای خواب که بیش از یک یا دو هفته طول می کشد،داشته باشد.
نوزاد را آرام کنید
- شیر مادر چیزی بیشتر از یک منبع تغذیه است.
- شیردهی به هنگام استرس و یا ترس به کودکان کمک می کند.
- بسیاری از کودکان هنگام غذا خوردن به خواب می روند.
استراتژی هایی برای تسکین نوزاد در دوران از شیر گرفتن
- کودک را در تماس با پوست خود نگه دارید.
- برای آرام کردنش به او پستانک دهید.
- حواس کودک را با بازی کردن، آواز خواندن ، یا رفتن به پیاده روی، پرت کنید.
- گهواره بچه را تکان دهید.
- یک برنامه وقت خواب جدید درست کنید که به کودک کمک کند تا راحت به خواب رود.
- کودکان در روند از شیر گرفتن ممکن است به شدت تلاش کنند که غذا بخورند.
- اجازه دادن به فرد دیگر برای تسکین دادن و یا تغذیه نوزاد می تواند به طور قابل توجهی استرس برای مادر و کودک را کاهش دهد.
علل رایج از شیر گرفتن کودک
علاوهبراینکه از نظر اصول پزشکی نیازی به شیردهی کودک بعد از دو سالگی وجود ندارد زیرا دیگر مواد مغذی لازم از غذاهای جامد به کودک میرسد، دلایل زیادی وجود دارد که مادر را مجبور میکند شیردهی را متوقف کند. از این دلایل متداول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سینههای دردناک مادر: برای برخی از زنان روند شیردهی بهخصوص در روزها و هفتههای ابتدایی ناراحتکننده است. مشکلات معمول شامل زخم یا ترکخوردگی نوک پستان و درد در نوک سینه یا سینه در اثر تجمع شیر و عدم تخلیه آن است. این مشکلات اغلب ممکن است هنگامی اتفاق بیافتند که کودک شما به خوبی نوک پستان را به دهان نگیرد و یا نتواند به دلیل فک ضعیف خود شیر تولید شده را از پستان تخلیه کند. یک پرستار یا ماما میتواند به شما در تعیین یک موقعیت صحیح برای شیردهی کمک کند. البته درصورتیکه نوزاد به دلیل بیماری مثل شکاف کام و لب امکان شیر خوردن از نوک پستان را نداشته باشد، مطمئنا باید با دستگاههای شیردوش برقی شیر را از پستان تخلیه کنید تا درد آن کم شود.
- شیر مادر کافی نیست. بسیاری از مادران نگرانند که شاید کودکشان شیر کافی دریافت نمیکند، درحالیکه مقدار زیادی شیر برای تأمین نیازهای کودک خود دارند. پزشک متخصص کودکان و نوزادان میتواند روشهایی را برای افزایش شیر در صورت لزوم پیشنهاد کند. معمولا نوزاد در صورت کافی نبودن شیر مادر مدام گریه میکند و اگر پزشک تشخیص دهد، در کنار شیر مادر مصرف شیر خشک را نیز تجویز میکند.
- ضرورت بازگشت مادر به کار یا تحصیل: برخی از زنان نگران شیردهی و بازگشت به کار خود هستند. البته بازگشت به کار لزوماً به معنای قطع شیردهی نیست و میتوانید از قبل شیر خود را بدوشید و از پرستار نوزاد بخواهید در زمانهای غیبت شما به کودک بدهد. البته گاهی این وقفهها و فشار روانی ناشی از استرسهای کاری میتواند باعث کاهش شیر مادر یا حتی توقف روند شیردهی منظم شود.
- تصمیم برای باردار شدن دوباره: اگر در دوران شیردهی مجدداً باردار شدید، این امر نباید بر وضعیت کودک و بارداری تأثیر بگذارد. بااینحال، ممکن است احساس خستگی کنید و تغییر در اشتها و احساسات شما میتواند شیردهی را به چالش بکشد. معمولا به زنان توصیه می شود قبل از بارداری مجدد، بهخصوص اگر قبلا سقط جنین یا زایمان زودرس داشته باشند، شیردهی خود را متوقف کنند. البته پس از تولد نوزاد جدید میتوانید روند شیردهی نوزاد قبلی را از سر بگیرید زیرا هرچه نوزادان شما شیر بیشتری مصرف کنند پستان شما شیر بیشتر تولید میکند، بنابراین امکان تغذیه بیش از ۱ نوزاد وجود دارد.
- مصرف برخی داروها: داروهای زیادی هستند که در زمان شیردهی منع مصرف دارند زیرا میتوانند از غدد شیری عبور کرده و با شیر نوزاد ترکیب شوند. بنابراین اگر بیمار شدهاید و به توصیه پزشک باید داروهای جدیدی مصرف کنید حتما در مورد اینکه به کودک خود شیر میدهید به پزشک یا داروساز اطلاع دهید.
نحوه پیشگیری از عوارض از شیر گرفتن سریع بچه از شیر مادر
از شیر گرفتن سریع بچه نه تنها برای نوزاد خطراتی مثل سوءتغذیه و بیقراری و گریههای ممتد دارد بلکه برای مادر نیز عوارضی دارد. از عوارض از شیر گرفتن کودک برای مادر میتوان به دردناک و سفت شدن سینه به دلیل عدم تخلیه شیر و در ادامه مسدود شدن مجاری شیر یا ورم و عفونت پستان و تب اشاره کرد.
همچنین ممکن است دریابید که پستان شما مقداری شیر اضافی نشت میکند و همین مسئله باعث احساس غم و اندوه، اضطراب و عصبانیت در شما شود. بههمیندلیل است که پزشکان توصیه میکنند برای از شیر گرفتن کودک کمتر به سراغ روش بوقلمون سرد بروید و بهتر است به صورت تدریجی طی چند هفته تا چند ماه این کار انجام شود تا به مرور تجمع شیر در سینه مادر کاهش یابد و کودک نیز از نظر روانی آماده این مسئله شود.
توصیههای طب سنتی برای از شیر گرفتن کودک
متخصصان طب سنتی نیز معتقد به تدریجی عمل کردن برای از شیر گرفتن کودک در ۱۸ ماهگی، از شیر گرفتن کودک ۲۰ ماهه یا سنین کمتر هستند. قرار دادن کمپرس سرد یا ترکیب عدس و سرکه روی سینهها میتواند به تولید کمتر شیر کمک کند. بهتر است مادر مصرف نمک را برای کم کردن احتباس مایعات در بدن و ورم پستان کاهش دهد. در مورد دعای از شیر گرفتن کودک نیز میتوانید با پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
درصورتیکه کودک بعد از توقف شیردهی تمایلی به شیر خشک یا غذاهای جامد نشان ندهد به پزشک متخصص کودکان و نوزادان اطلاع دهید چراکه میتواند منجر به سوءتغذیه شود. در حین از شیر گرفتن کودک در صورت بروز علائم ورم پستان، از جمله تب و برجستگیهای قرمز رنگ و سفت، فوراً به پزشک متخصص زنان و زایمان یا متخصص داخلی اطلاع دهید زیرا ممکن است به آنتیبیوتیک یا سایر درمانهای پزشکی نیاز داشته باشید.